Nytt besked – skolor i Horn flyttar inte

Det blir ingen nedläggning av vare sig skolan eller förskolan i Horn. Det är den politiska majoriteten i Kinda kommun överens om.

Lena Käcker Johansson (KD), Christer Segerstéen (M) och Conny Forsberg (S) är glada att mellanstadiet förblir i Horn och att förskolan inte flyttar.

Lena Käcker Johansson (KD), Christer Segerstéen (M) och Conny Forsberg (S) är glada att mellanstadiet förblir i Horn och att förskolan inte flyttar.

Foto: Sofia Wiman

Kinda2023-10-12 12:07

– Horn ska växa och vara ett ställe där de som bor vill bo kvar och dit nya människor vill flytta, säger Christer Segerstéen och fortsätter:

– Då måste det finnas skola och förskola.

När den politiska majoriteten på måndagen kallade till presskonferens var beskedet att förskolan inte ska flytta och mellanstadiet förblir i Horn. Alla ska kunna leva och frodas här, säger majoritetens politiker.

undefined
Den politiska majoriteten företrädda av Lena Käcker Johansson (KD), Christer Segerstéen (M) och Conny Forsberg (S) vill att Horn ska växa.

År 2025 löper det tillfälliga bygglovet för Horns förskola ut, något som tidningen tidigare rapporterat om. Därför fick Kinda kommuns bildnings- och samhällsbyggnadsförvaltningar i våras uppdraget att utreda frågan om lokaler för både skolan och förskolan på orten.

Då låg flera alternativ på bordet – antingen skulle förskolan förbli orörd (vilket skulle kräva en ny detaljplan) eller så skulle den flyttas in i skolans nuvarande lokaler. I ett av förslagen ingick även att mellanstadiet skulle flytta till Värgårdsskolan i Kisa.

När utredningen var klar hölls medborgardialog som engagerade hundratals. Upprörda känslor och frågor fick ta plats. 

Inför medborgarträffen i augusti cirkulerade vad kommunfullmäktige menade var ett "illvilligt rykte" om att skolan i Horn skulle läggas ner. Lena Käcker Johansson (KD), Christer Segerstéen (M) och Conny Forsberg (S) upplevde dessa rykten som väldigt tråkiga.

– Med det här vill vi visa var vi står, frågor om skolan berör ju alltid många människor, säger kommunfullmäktiges ordförande Lena Käcker Johansson (KD). 

Det är också ett seglivat rykte – trots meborgardialogen cirkulerar det fortfarande, menar de styrande politikerna.

– Det är lätt hänt att falska rykten sprids, säger Conny Forsberg och fortsätter: 

– Man är ju mån om sin bygd. 

Lena Käcker Johansson lägger till: 

– Det är en klassisk fråga – försvinner skolan så försvinner vi. 

Utgångspunkten är, enligt den politiska majoriteten, att det ska bli så bra som möjligt för eleverna. Samtal med eleverna och deras vårdnadshavare i nuvarande årskurs fem är inplanerade. 

undefined
Lena Käcker Johansson (KD), Christer Segerstéen (M) och Conny Forsberg (S) är glada att mellanstadiet förblir i Horn och att förskolan inte flyttar.

En detaljplan för förskolan i Horn ska vara klar senast i slutet av 2025. Klart är i alla fall att det förslag som nämnden går vidare med inte handlar om att lägga ner vare sig mellanstadiet eller förskolan i Horn. 

– Samhällsnyttan går före kostnaderna, säger Conny Forsberg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!