Vaccinmålet skjuts fram till sensommaren

Regeringen ger upp målet att alla ska ha vaccinerats under första halvåret 2021. Nu siktar man på att alla över 18 år ska ha fått minst en dos den 15 augusti.

Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.

Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Vetenskap & teknologi2021-04-01 10:47

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att det inte finns tillräckligt med vaccin för att följa den tidigare uppsatta vaccinplanen.

– Sedan december har vaccintillverkare upprepade gånger skurit ner sina vaccinprognoser, säger hon.

Sätter upp nya mål

Den nya prognosen innebär att alla över 65 år ska ha vaccinerats med minst en dos den 16 maj.

Till den 15 augusti är prognosen att alla över 18 år, samt även yngre i riskgrupper, ska ha fått minst en dos.

TT: När ska alla vara vaccinerade med två doser?

– Det kan man inte säga med säkerhet, det beror, som nästan är allmänt känt numera, på vilket vaccin man får, säger Lena Hallengren.

De vaccin som finns i dag ges med olika intervall och det är därför svårt att beräkna ett slutmål. Prognoserna beror också på när vaccinet levereras.

Hittills har över 1,1 miljoner svenskar fått sin första dos.

Mindre spridning

Det framskjutna målet innebär att många fortfarande kommer att vänta på sin första dos i sommar. Men statsepidemiolog Anders Tegnell säger att prognoserna pekar på en lugnare smittspridning under sommaren. Dels på grund av virusets egenskaper, dels vaccinationsgraden.

Tegnell tror inte att ett uppskjutet vaccinmål behöver få alltför stora konsekvenser.

– Det behöver nog inte betyda så mycket för Sverige. De flesta som kommer att bli sjuka kommer förmodligen inte bli så sjuka.

Regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström säger till SVT att man har flaggat för att problemet med vaccinleveranser kan ändra målet.

– Det är ganska naturligt att man nu har ett mer flexibelt mål.

Bergström pekar på att den tröga starten nästan helt och hållet beror på Astra Zenecas leveransproblem. Fortfarande anser han att vaccinationsprogrammet är bra och att takten ändå är god.

– Att vi totalt sett kommer att ha vaccinerat så många till sommaren är en framgångssaga.

SKR: Olyckligt

Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation säger att vaccinationstäckningen bland de äldre är god och att vaccineringen löpt på bra.

– Regionerna har såklart planerat att vaccinera fler. Det är olyckligt när leveranserna har tvingat regionerna att avboka vaccineringar. Det här riskerar att skada förtroendet för hela vaccinationsprocessen.

Med den framskjutna prognosen kommer fler att vaccineras under sommarmånaderna.

– Vi har möjlighet att vaccinera även under sommaren och det känner jag en trygghet i, säger Marie Morell.

Vaccinationsmålet sattes upp i december och innebar då att alla vuxna och barn i riskgrupper skulle ha vaccinerats under första halvåret 2021. Då räknade man med att få 17,4 miljoner doser levererade till slutet av juni. Nu räknar man med 10,9 miljoner doser.

Ersättning för snabb vaccinering

Regioner som skyndsamt vaccinerar befolkningen kan få ta del av ersättning från staten. I den nya överenskommelsen mellan SKR och regeringen har ersättningen delvis ändrats.

Totalt uppgår ersättningen till 700 miljoner kronor. De fördelas enligt a, b och c: maximalt 275 miljoner kronor till (a), maximalt 275 miljoner kronor till (b) och maximalt 150 miljoner kronor till (c).

a. Om en region har vaccinerat minst 80 procent av personer över 65 år med minst en dos senast den 16 maj 2021 och, därefter med en andra dos för de vaccin som kräver det, enligt Folkhälsomyndighetens rekommenderade dosintervall, så erhålls i efterskott (senast den 30 juni 2021) 26,49 kr per invånare i regionen.

b. Om en region vid tidpunkten som det levererats vaccin motsvarande den mängd som krävs för att vaccinera 100 procent av befolkningen med minst en dos, med beaktande av de rekommenderade dosintervallen, har vaccinerat 70 procent av resterande del befolkningen som är 18 år eller äldre med minst en dos, så erhåller regionen 26,49 kr per invånare (månaden efter).

c. Regioner som skyndsamt inrapporterar korrekta och noggrant verifierade uppgifter till vaccinationsregistret erhåller i efterhand (senast den 31 oktober) en ersättning. Ersättningen, om sammanlagt 150 miljoner kronor, ska fördelas mellan regionerna utifrån den befolkningsmängd som Statistiska Centralbyrån senast fastställt.

Källa: Regeringskansliet


Fakta: Prioriteringsordning för vaccinering

Fas 1:

Särskilda boenden/personer med hemtjänst

Vård- och omsorgspersonal

Hushållskontakter

Fas 2:

65 år och äldre

Vissa medicinska riskgrupper (dialys och transplanterade) samt hushållskontakter.

LSS/Assistansersättning

Hälso- och sjukvårds- samt omsorgspersonal

Fas 3:

60–64 år med medicinsk riskökning

60–64 år

18–59 år med medicinsk riskökning, exempelvis kronisk hjärt-kärlsjukdom, diabetes och Downs syndrom.

Personer med svårigheter att följa råd om smittskyddande åtgärder

Fas 4:

Övriga 18–59 år

Källa: Regeringen, Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!