Oroliga samtal om Astra: Kräver raka svar

En stor del av frågorna som kommer till Läkemedelsupplysningen handlar just nu om Astra Zenecas vaccin mot covid-19. –En hel del oro förmedlas i samtalen, säger enhetschef Erik Stridh.

Många svenskar hör av sig till Läkemedelsupplysningen och delar med sig av oro för Astra Zenecas vaccin. Arkivbild.

Många svenskar hör av sig till Läkemedelsupplysningen och delar med sig av oro för Astra Zenecas vaccin. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige2021-03-23 06:13

Läkemedelsupplysningen är en tjänst inom Läkemedelsverket dit man kan ringa om man har frågor om mediciner och vaccin. Under året har covidvaccinernas biverkningar varit ett populärt ämne för samtalen, men allt eftersom har frågorna koncentrerats kring ett vaccin – Astra Zenecas. Enligt Läkemedelsupplysningens chef Erik Stridh utgör frågorna om just detta vaccin en stor andel av frågorna även om exakta siffror saknas.

Spätt på oro

– Frågorna speglar ganska mycket vad som tas upp i medier, säger han.

Framförallt frågan om blodproppar har fått inringarna att undra mer om Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Det vill säga misstänkta biverkningar som har fått flera länder, däribland Sverige, att trycka på pausknappen medan myndigheter utreder koppling till vaccinet. Händelseutvecklingen har spätt på oron för en hel del svenskar, enligt Erik Stridh.

– Till exempel om man har fått vaccinet och sedan läser om det här. Men en del är också oroliga över att de nu inte kommer få vaccin och inte får träffa anhöriga som man har tänkt, säger han.

Upplevas som frustrerande

Vetenskap är inte alltid svart eller vitt och frågan om huruvida Astravaccinet medför en förhöjd risk för blodproppar kan vara svår att svara på. Hittills har EU:s läkemedelsmyndighet inte fastställt något orsakssamband mellan blodproppar och Astravaccinet. Ändå har många länders folkhälsomyndigheter inte återupptagit vaccinationerna.

De olika budskapen kan upplevas som frustrerande, enligt Erik Stridh.

– Det är utmanande och svårt att förklara något som är komplext som ett orsakssamband. De som ringer vill ha exakt information med "ja" eller "nej", men det är inte alltid så att vi kan ge ett sådant konkret svar just nu, säger Erik Stridh.

Fakta: Astra Zenecas vaccin

Astra Zenecas vaccin är ett av fyra vacciner som är godkända i Sverige mot sars-cov-2, det virus som orsakar covid-19.

Till skillnad vaccinen från Pfizer-Biontech och Moderna är Astra Zenecas inte ett så kallat mRNA-vaccin.

I stället bygger tekniken på att en del av virusets arvsmassa förs in i cellen med hjälp av ett inaktiverat förkylningsvirus, som ursprungligen kommer från schimpanser, därav att Ryssland kallat vaccinet för ett "schimpansvaccin".

Två vaccindoser behövs. Rekommendationen är att den andra dosen ges 9—12 veckor efter dos nummer ett, enligt Folkhälsomyndigheten. Studier har visat ett bättre immunförsvar om det går längre tid mellan doserna.

Biverkningarna har varit överlag milda. I Storbritannien har man sett att vissa patienter fått smärta vid injektionsstället, huvudvärk och/eller trötthet. Det har rapporterats om vårdpersonal som fått sjukskriva sig efter vaccinering, men även där har det handlat om förväntade och milda biverkningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!