Experter: Ökat hot mot Sverige

Tonläget har skruvats upp rejält sedan torsdagens koranaktion i Stockholm. Parallellt förvärras hotbilden mot Sverige, enligt bedömare. –Man försöker avhumanisera svenskar som kollektiv, säger terrorforskaren Hans Brun.

Koranaktionen utanför Iraks ambassad har sannolikt förvärrat hotbilden mot Sverige och svenskar tror terrorforskare. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild.

Koranaktionen utanför Iraks ambassad har sannolikt förvärrat hotbilden mot Sverige och svenskar tror terrorforskare. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Samhälle2023-07-23 14:06

Irans högsta ledare, ayatolla Ali Khamenei, anklagar Sverige för att ha förklarat krig mot den muslimska världen. Han får backning av terrorstämplade och Iran-stödda Hizbollah i Libanon.

Ashab al-Kahf, en mindre irakisk extremistgrupp, uppmanar sina anhängare att söka upp och döda svenskar i ett inlägg på Telegram.

Bakgrunden är torsdagens aktion där två män skändade ett exemplar av koranen framför Iraks ambassad i Stockholm, den senaste i en lång rad provokationer där koraner bränts och skändats.

– Sverigebilden har påverkats negativt under minst 18 månader. Först desinformationskampanjen mot socialtjänsten, med narrativet att muslimska barn kidnappas av svenska myndigheter. Sedan koranbränningarna som skapade enorm uppmärksamhet och som har accelererat den senaste tiden, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan.

"Svenskar som måltavlor"

De senaste dagarnas internationella reaktioner har varit kraftigare än tidigare och bedömare TT talat med varnar för en förvärrad hotbild mot Sverige och svenskar – både utomlands och på hemmaplan.

– Det är ett helt spektrum av hot vi står inför. Mot våra ambassadbeskickningar, mot svenskar som rör sig i vissa länder i Mellanöstern och från ensamagerande som beslutar sig för att genomföra aktioner på eget bevåg, säger Magnus Ranstorp.

Hans Brun, terrorforskare vid King's college i London, säger att uppmaningar om att döda svenskar är något helt nytt.

– Tidigare har enskilda individer pekats ut, men vi har inte sett att svenskar som grupp pekas ut som måltavlor förut, säger han.

– Problemet med den här typen av uttalanden och språk, man kan ta exemplet Lars Vilks eller Salman Rushdie, är att det legitimerar våld som i första hand tas till av ensamagerande – och sådana individer finns i Sverige.

Säpo: "Ser en effekt"

Säpo bedömer sedan tidigare terrorhotnivån i Sverige som en trea på en femgradig skala, "förhöjt hot", vilket innebär att det finns aktörer med både avsikt och förmåga att begå terrorattentat.

– I nuläget ligger den kvar på förhöjd nivå, men det är en bedömning som ses över löpande. Inom ramen för hotnivån som vi har haft sedan flera år så kan aktivitetsnivån vara högre eller lägre, och i detta nu befinner vi oss i en något högre nivå, säger Adam Samara, presstalesperson på Säpo.

Nationellt centrum för terrorhotbedömning skriver i sin senaste årsrapport att Sverige sannolikt är ett prioriterat mål för våldsbejakande islamister med anledning av koranbränningarna.

– Nu ser vi också en effekt av det, och det innebär att Säpo löpande hanterar information om attentatshot som riktas mot Sverige, säger Adam Samara.

Väcker frågor

Personerna bakom koranaktionen vid Iraks ambassad hade med sig en svensk flagga, något som enligt de båda terrorforskarna väcker frågor.

– Det tycks av någon anledning finnas ett väldigt tydligt intresse hos personerna bakom koranbränningen att förknippa den med Sverige eftersom flaggan hela tiden syns på bild, säger Hans Brun.

Att bränna koranen innebär, konstaterar Magnus Ranstorp, att utsätta sig för omedelbar livsfara.

– Man måste fråga sig varför en enskild person kontinuerligt vill hålla på och bränna koranen och om det finns större krafter i bakgrunden här. Det finns inga belägg för det, men det är ett väldigt lätt sätt för främmande makt att störa Sverige och Natoprocessen.

Magnus Ranstorp (vänster) är terrorforskare och docent i statsvetenskap vid Försvarshögskolan. Hans Brun är terrorforskare vid King's college i London.
Magnus Ranstorp (vänster) är terrorforskare och docent i statsvetenskap vid Försvarshögskolan. Hans Brun är terrorforskare vid King's college i London.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!