Regeringskansliet i krismöte

Regeringskansliets grupp för strategisk samordning (GSS) sammanträdde under fredagsmorgonen med anledning av den pågående korankrisen, uppger statsrådsberedningen.

Rosenbad med Riksbron i förgrunden. Arkivbild.

Rosenbad med Riksbron i förgrunden. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2023-07-22 19:32

"Vi har alltid beredskap för att hantera komplicerade händelser och situationer", skriver statsrådsberedningens pressavdelning i ett mejl till TT.

"GSS kan sammankallas när som helst, löpande och/eller för att förebygga och/eller förhindra en kris. Syftet är att berörda departement ska få en gemensam bild av läget i viktiga frågor som berör dem. Samt att åtgärder ska stämmas av."

Man vill inte kommentera närmare vad som sades vid mötet.

"Exakt vad som sägs på olika interna möten är en intern fråga."

GSS består av statssekreterare i berörda departement. Gruppen leds och sammankallas av statsministerns statssekreterare.

Efter torsdagens koranaktion utanför Iraks ambassad i Stockholm har landet brutit de diplomatiska förbindelserna. Svenska ambassadörer har kallats upp i en rad länder i Mellanöstern och Irans högsta ledare ayatolla Khamenei anklagar Sverige för att ha förklarat krig mot den muslimska världen.

TT har upprepade gånger sökt statsminister Ulf Kristersson (M) och utrikesminister Tobias Billström (M), som ännu inte har kommenterat frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!