Kalla fakta: SD driver trollfabrik

Genom att driva en mängd anonyma konton jobbar Sverigedemokraterna (SD) för att nedvärdera politiska motståndare och sprida innehåll som gynnar det egna partiet, rapporterar TV4-programmet Kalla fakta.

Jimmie Åkessons parti driver enligt Kalla fakta en "trollfabrik". Arkivbild.

Jimmie Åkessons parti driver enligt Kalla fakta en "trollfabrik". Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Politik2024-05-07 08:50

I programmet har en reporter på Kalla fakta under fem månader arbetat som reporter på Youtube-kanalen Riks och som kommunikatör på SD:s kommunikationsavdelning.

Genom att använda dold kamera avslöjas hur Youtube-kanalen och partiet är tätt sammankopplade.

Programmet visar också att medarbetare på SD:s kommunikationsavdelning har fått i uppdrag att sköta en stor mängd anonyma konton för att sprida innehåll på sociala medier som är gynnsamt för SD. Internt kallas verksamheten ”trollfabriken”.

SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein har flera gånger förnekat att partiet driver anonyma konton. Men när han konfronteras av Kalla faktas granskning medger han i programmet att så är fallet. Även i en intervju häromdagen med Dagens ETC, som tidigare rapporterat om denna sida av SD:s verksamhet, bekräftar Wallerstein dessa konton.

Han vänder sig dock emot ordet trollfabrik.

– Jag tycker inte att jag har drivit så kallade trollsidor av det enkla skälet att jag inte har spridit information som varit felaktig, säger han till TV4-programmet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!