Viruskoppling till barn med dödligt syndrom

Det finns av allt att döma ett samband mellan covid-19 och de barn som drabbats av ett svårt inflammatoriskt tillstånd i flera länder. Tillståndet är ovanligt, men allvarligt. Sverige har hittills haft ett troligt fall, enligt barnläkare.

Det finns en koppling mellan coronaviruset och det ovanliga syndrom som konstaterats hos vissa barn, enligt italienska läkare. Arkivbild

Det finns en koppling mellan coronaviruset och det ovanliga syndrom som konstaterats hos vissa barn, enligt italienska läkare. Arkivbild

Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Hälsa och sjukvård2020-05-14 06:26

För en tid sedan rapporterades det om ett antal fall där barn i både Storbritannien och Italien drabbats av en allvarlig inflammatoriskt sjukdom. Eftersom flera av barnen hade testats positivt för covid-19, uppstod snart misstankar att det var coronaviruset som var orsaken. Strax därefter upptäcktes även 15 fall i New York, USA, varav tre av barnen senare dog. Även i Storbritannien har barn dött.

Nu beskriver italienska forskare i tidskriften The Lancet tio fall som upptäckts i provinsen Bergamo i norra Italien, ett av de områden som drabbats värst av viruset.

Syndromet påminner om Kawasakis sjukdom, ett mycket ovanligt inflammatoriskt syndrom som oftast drabbar blodkärlen hos barn under fem års ålder. Men trots att bara 19 barn har diagnostiserats med denna sjukdom i Bergamo-provinsen de senaste fem åren och fram till mitten av februari i år, upptäcktes det tio fall mellan den 18 februari och 20 april 2020 i samma område, vilket innebär en 30-faldig ökning av antalet fall.

Värre symtom

Åtta av barnen testades positivt med hjälp av ett antikroppstest för en genomgången infektion av covid-19. Alla barnen i studien överlevde, men de som insjuknade drabbades av värre symtom än de som hade diagnostiserats före pandemin, skriver forskarna. Dessa barn var dessutom något äldre, i snitt 7,5 år, att jämföra med tre år före pandemin. Hälften av barnen hade tecken på toxiskt chocksyndrom, ett livshotande tillstånd med organsvikt och blodtrycksfall som följd.

– Vi börjar se fall av barn med Kawasaki-liknande sjukdom även i andra områden som drabbats svårt av viruset, som sydöstra England och New York. Vår studie ger de första, tydliga, bevisen för en koppling mellan infektion av sars-cov-2 och detta inflammatoriska tillstånd, något vi hoppas ska hjälpa läkare och andra som försöker förstå sig på detta okända virus, säger Lorenzo D´Antiga, en av författarna bakom studien.

Ingen riskgrupp

I Sverige känner barnläkaren och professorn Jonas F Ludvigsson till ett troligt fall av så kallad hyperinflammation.

– Kopplingen till covid-19 är att fallet kommer under den här perioden och att barnet var positivt för covid-19, säger Jonas F Ludvigsson, som är överläkare vid barnkliniken på Örebro universitetssjukhus, till TT.

Vad sjukdomen beror på vet man inte, men misstanke finns att den orsakas av att kroppens immunförsvar reagerar onaturligt på en infektion. Barnen som beskrivs i forskningen har behövt intensivvård. Många har hamnat i respirator och många har haft svår hjärtpåverkan, säger Ludvigsson.

Han betonar samtidigt att tillståndet är extremt ovanligt.

– Jag skulle gissa att detta drabbar mindre än ett barn på 5 000 som får covid-19, säger han.

Det svenska barnet som troligen drabbades mår i dag bra, enligt Ludvigsson.

Behöver behandlas

Russell Viner, professor vid Royal College of Pediatrics i Storbritannien, som inte var inblandad i den aktuella studien, skriver i en kommentar att barn inte är en riskgrupp för coronaviruset och att de allra flesta endast drabbas av mild sjukdom eller inga symtom alls.

Kawasakis sjukdom innebär att blodkärlen blir inflammerade och svullna, där även de blodkärl som omger hjärtat kan drabbas. Typiska symtom är hudrodnader, röda ögon, torra och spruckna läppar, samt svullna körtlar. Tillståndet är sällan dödligt om det behandlas på sjukhus, med hjälp av immunoglobulin samt steroider.

Normalt drabbar syndromet ett barn per 100 000 barn.

Fakta: Detta är Kawasakis sjukdom

Kawasakis sjukdom innebär att blodkärlen blir inflammerade och svullna, där även de blodkärl som omger hjärtat kan drabbas. Typiska symtom är feber, hudrodnader, röda ögon, torra och spruckna läppar, samt svullna körtlar.

Tillståndet är sällan dödligt om det behandlas på sjukhus, med hjälp av immunoglobulin samt steroider.

Vad sjukdomen beror på vet man inte, men misstanke finns att den orsakas av att kroppens immunförsvar reagerar onaturligt på en infektion.

Källa: The Lancet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!