FBI efterlyste svensk gängman – bekräftat gripen

En svensk gängman har gripits av polis i Turkiet, bekräftar den svenske åklagaren för TV4 Nyheterna. Mannen är efterlyst av både svenska åklagare och amerikanska FBI.

En svensk gängman har gripits av polis i Turkiet, det bekräftar den svenske åklagaren för TV4 Nyheterna. Arkivbild.

En svensk gängman har gripits av polis i Turkiet, det bekräftar den svenske åklagaren för TV4 Nyheterna. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2023-11-06 11:48

Mannen är häktad i sin frånvaro misstänkt för en rad brott. Exempelvis misstänks han ha försökt smuggla in 380 kilo kokain till Göteborg för några år sedan.

Han misstänks också ha varit en ledande administratör och möjliggörare av organiserad brottslighet genom att vara en av de mest centrala personerna som sålde krypteringstjänsten Anom till kriminella. Det var en tjänst som skapades och avlyssnades i realtid av FBI.

Därför är han efterlyst av både Sverige och USA men har varit på flykt i flera år. I somras utlovade amerikanska FBI en belöning på drygt 54 miljoner kronor för information som kunde leda till ett gripande.

I lördags meddelande Turkiets inrikesminister att svensken gripits i Turkiet, där han blivit medborgare med hjälp av falska id-handlingar. Nu har hans medborgarskap återkallats.

På måndagen bekräftade den svenske åklagaren att mannen gripits, men det har ännu inte bekräftats av Utrikesdepartementet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!