Hultsfredsbo erkĂ€nner – sĂ„lde illegala tv-abonnemang

Via en Hultsfredsbo ska hundratals personer ha fÄtt tillgÄng till illegal strömning av tv-kanaler. Nu Ätalas mannen för upphovsrÀttsbrott och bokföringsbrott. Samtidigt Ätalas en annan man för penningtvÀtt.

Kunderna ska ha fÄtt tillgÄng till tv-kanaler frÄn hela vÀrlden via de illegala tv-abonnemangen som Hultsfredsbon sÄlde.

Kunderna ska ha fÄtt tillgÄng till tv-kanaler frÄn hela vÀrlden via de illegala tv-abonnemangen som Hultsfredsbon sÄlde.

Foto: NTB/TT

Hultsfred2024-05-13 20:00

Klockan sex pÄ morgonen knackar polisen pÄ hemma hos Hultsfredsbon, som Àr i 45-ÄrsÄldern. Fyra poliser och tvÄ it-forensiker gör husrannsakan i bostaden, samtidigt som Hultsfredsbon grips. Han Àr samarbetsvillig och uppger koder till dator och mobiltelefoner.

Knappt en halvtimme senare, i polisbilen, delges Hultsfredsbon misstanke om grovt upphovsrÀttsbrott, bokföringsbrott och försvÄrande av skattekontroll. Han anklagas för att ha ÄterutsÀnt tv-utsÀndningar utan tillstÄnd till ett stort antal anvÀndare. Han ska Àven ha sÄlt tv-abonnemang utan att bokföra intÀkterna. Det handlar om illegal iptv, det vill sÀga tv som strömmas via bredband.

Via den illegala iptv-verksamheten ska mannen ha fÄtt in drygt en miljon kronor pÄ sitt eget eller andra personers konton.

Senare samma dag, den 7 februari 2023, hÄlls ett förhör med honom. DÄ erkÀnner han sig skyldig till brott, men han kan inte erkÀnna summorna, "för de har han ingen aning om dÄ det varit kaos, men gÀrningarna har han gjort", skriver polisen i en sammanfattning av förhöret.

Hultsfredsbon, som frigavs den 8 februari 2023, har nu Ätalats misstÀnkt för upphovsrÀttsbrott, alternativt medhjÀlp till grovt brott mot upphovsrÀttslagen. Han Ätalas Àven för tre fall av bokföringsbrott, alternativt försvÄrande av skattekontroll.

Samtidigt har en annan kommuninvÄnare, som ocksÄ greps den 7 februari förra Äret och frigavs dagen dÀrpÄ, Ätalats för penningtvÀttsbrott. Han misstÀnks ha tagit emot betalningar pÄ drygt en halv miljon kronor pÄ sitt bankkonto. DÀrefter ska merparten av pengarna ha överförts till Hultsfredsbons konto via Swish.

En tredje person har tidigare varit misstÀnkt i mÄlet, men i det fallet lades förundersökningen ner i vÄras.

undefined
Hultsfredsbon tog emot betalningar för tv-abonnemangen via Swish.

StÀmningsansökan mot de bÄda mÀnnen har lÀmnats in av Nationella Äklagaravdelningens riksenhet mot internationell och organiserad brottslighet. Enligt Äklagaren har Hultsfredsbon varit delaktig i olovlig ÄterutsÀndning av tv-sÀndningar genom att sÀlja iptv-abonnemang. Han ska ha tagit emot betalningar frÄn kunder, administrerat tjÀnsten samt tillhandahÄllit support och iptv-boxar till kunderna.

I den 1 224 sidor lĂ„nga förundersökningen ingĂ„r bland annat en kundlista som polisen sammanstĂ€llt utifrĂ„n Swishrapporter. Listan innehĂ„ller namn och telefonnummer till 297 personer. Kunderna ska ha swishat pengar för abonnemang till antingen Hultsfredsbon eller den andre mannen, eller till bĂ„da. Flera av de utpekade kunderna har ocksĂ„ hörts som vittnen i utredningen.

NÀr förhörsledaren uppmanar Hultsfredsbon att berÀtta om sin inblandning i iptv-verksamheten uppger mannen att han har agerat ensam.

"Han har varit medveten om att man inte fÄr göra det men han har haft hÄrda ekonomiska problem och det har varit ett sÀtt för honom att hantera det pÄ", skriver polisen i förhörsprotokollet.

Vidare uppger han att kunderna fĂ„tt betala runt 1 500 kronor för ett Ă„rsabonnemang. PĂ„ frĂ„gan om vad som ingĂ„r i abonnemangen svarar han att det mer eller mindre Ă€r hela vĂ€rldens tv-kanaler. Han vet inte var tv-sĂ€ndningarna kommer ifrĂ„n men gissar pĂ„ Saudiarabien. Han köper in tjĂ€nsten av nĂ„gon annan och sĂ€ger sig inte ha nĂ„gon server dĂ€r han kodar om nĂ„gonting.

"PÄ följdfrÄga om vem han köper tjÀnsten av svarar han att han inte har en aning, men tror att det Àr stora organisationer bakom."

Illegal iptv

Omkring 600 000 svenskar berÀknas ha tillgÄng till illegal iptv (internet protocol tv). Sverige Àr ett av de lÀnder inom EU dÀr anvÀndningen av illegal iptv Àr störst.

De som Àger rÀttigheterna till tv-kanalerna förlorar miljarder i intÀkter inom Europa.

De som sÀljer illegal iptv Àr oftast helt oregistrerade verksamheter. De saknar bokföring och betalar ingen skatt.

FörsÀljningen sker i flera led och kan liknas vid en pyramid. Inkomsterna frÄn sÀljarna leds vidare upp i pyramiden och hamnar enligt branschen i organiserad brottslighet.

KĂ€lla: Skatteverket

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
 
 
 
 
 
 
LĂ€s mer om