Så blir nya kommunfullmäktige – Centern starkast igen

Trots ett litet tapp, behåller Centerpartiet greppet om makten i Hultsfreds kommun. Enligt den preliminära mandatfördelningen har partiet fortsatt 15 platser i kommunfullmäktige.

Inga muntra miner på S-bänken. Både socialdemokrater och Vänsterpartister tappade var sitt mandat, i stället är det KD som ökar med två.

Inga muntra miner på S-bänken. Både socialdemokrater och Vänsterpartister tappade var sitt mandat, i stället är det KD som ökar med två.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2022-09-12 11:51

Där med är Centern det klart största partiet även under de kommande fyra åren. Till och med större än Socialdemokrater och vänsterpartister tillsammans. Socialdemokraterna får 11 mandat och Vänstern tre. Så valet innebär ingen större förändring av maktbalansen.

Under mandatperioden har Centern dessutom regerat tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna, så pass nära, att man hade gemensam valvaka.

Kristdemokraterna kan med fog kallas valets vinnare, partiet går fram med två mandat och får nu sex stolar i kommunfullmäktige. Alltså lika många som Sverigedemokraterna.

Med nio namn på SD-listan och sex mandat blir det inte stora marginaler kvar, under en fyraårsperiod. Det finns en risk för tomma stolar i framtiden. 

Moderaterna får fyra mandat, alltså oförändrat från tidigare.

Summan av kardemumman är i alla fall att kommunfullmäktige har 45 ledamöter, precis som det ska vara.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tappar var sitt mandat, allt enligt de preliminära uträkningarna. Såväl miljöpartiet som Liberalerna blir utan mandat, eftersom de saknade kandidater till kommunvalet i Hultsfreds kommun. Partierna lämnade walk over i valet.

Siffrorna fastställs först på onsdag, när den traditionella onsdagsräkningen görs. Det är då det så kallade uppsamlingsdistriktet räknas.

Där finns bland annat utlandsröster, och försenade poströster och liknande, som inte hunnit fram i tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!