Det tar 70 år att byta alla ledningar - nu ökas tempot

Vattenledningsnätet är näst intill uråldrigt. Uppemot 30 procent läcker ut på vägen. Och att byta ut systemet skulle ta 70 år, tippar förbundchefen Tony Bohlin.

Rörläggarteamet består av Karl Karlsson, Fredrik Nelson,  Ted Pettersson, Jimmi Lundqvist, Per Hagman, Richard Karlsson, Carl Svensson, Chrstian Viksten och arbetsledare Robin Gustavsson.

Rörläggarteamet består av Karl Karlsson, Fredrik Nelson, Ted Pettersson, Jimmi Lundqvist, Per Hagman, Richard Karlsson, Carl Svensson, Chrstian Viksten och arbetsledare Robin Gustavsson.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-10-19 16:49

Men nu växlar ÖSK upp takten på renoveringsarbetet. Ett speciellt rörläggarteam har rekryterats och de har precis kommit igång med sin utbildning. Nu i vinter ska de lära sig allt som är värt att veta om rörläggning och till våren är avsikten att de ska ta sig an de första skapa projekten.

Det här betyder att ÖSK är först i landet med att skapa ett eget rörläggarteam. 

– Det finns andra som dragit igång delvis, förklara Tony Bohlin.

Totalt ska rörläggarteamet bestå av tio personer, nio rörläggare och en arbetsledare. 

Det är en omfattande utbildning som dragits igång. Både teori och praktik kommer att varvas nu i höst och vinter. En hel del av utbildningen kommer man att klara internt i de båda kommunerna Hultsfred och Högsby, men mycket får man också köpa in externt, för att få de diplom och certifikat som behövs.

När sedan utbildningen är klar, är det ett omfattande arbete som väntar. Bara i Hultsfred finns det 33 mil vattenledningar, och lika mycket avloppsledningar. Som är till åren komna. 

 Under de kommande åren kommer ÖSK att växla upp tempot rejält när det gäller att byta ut gamla ledningar. Nästa år har ÖSK en investeringsbudget på 28 miljoner för ändamålet. Bara i Hultsfred. I Högsby är det 25,8 miljoner. 

Den notan kommer att belasta den så kallade VA-fonden, alltså pengar som VA-kollektivet betalat in genom åren.

– Så jag ser ingen risk för prishöjning nu, säger Johan Svensson, vice ordförande i ÖSK.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!