C behåller alla sina mandat: "Fantastiskt"

Centerpartiet har ett fortsatt starkt stöd från väljarna i Hultsfreds kommun. Partiet får troligen behålla sina 15 mandat. "Jag är väldigt tacksam över det utfallet", säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

"Jag tycker att det är fantastiskt att vi kan behålla en tredjedel av fullmäktiges mandat", säger Lars Rosander (C).

"Jag tycker att det är fantastiskt att vi kan behålla en tredjedel av fullmäktiges mandat", säger Lars Rosander (C).

Foto: Sofie Olsson

Hultsfred2022-09-12 19:00

Trots att C backar drygt en procentenhet till 32,3 procent, enligt det preliminära valresultatet, väntas partiet få behålla alla sina mandat i kommunfullmäktige.

– Jag tycker att det är fantastiskt att vi kan behålla en tredjedel av fullmäktiges mandat, säger Lars Rosander.

I flera andra kommuner i länet, inte minst i Vimmerby och Mönsterås, sjönk Centern som en sten i valet. 

– Jag har inte analyserat det, men det beror på olika orsaker. Här har vi ändå fått invånarnas förtroende att fortsätta. Man kanske upplever att vi har gjort det bra under de tolv år vi har suttit i majoritet.

Rosander menar att de har åstadkommit en hel del.

– Vi har byggt ny skola och förskola, vi bygger ut äldreomsorgen, och vi gör det med en hyfsad ekonomi som gör oss starka även i fortsättningen. Vi har gjort mycket tillsammans med andra partier för kommuninvånarnas bästa. Det har varit vår ledstjärna.

Siktar ni på att fortsätta styra kommunen tillsammans med KD och M?

– Ja, det gör vi. Vår tanke när vi gick in i valrörelsen var att fortsätta det samarbetet, och även i samförstånd med övriga partier som vi pratar och resonerar med. Jag brukar säga att ett bra förslag är ett bra förslag oavsett var det kommer ifrån.

undefined
"Jag tycker att det är fantastiskt att vi kan behålla en tredjedel av fullmäktiges mandat", säger Lars Rosander (C).

KD ökar med två mandat. Vad innebär det för ert samarbete?

– Nu har vi 15 mandat, KD har sex och M har fyra. Det ska väl inte innebära några större förändringar. Vi får sätta oss ner och se vilka personer som är intresserade av att jobba vidare under den kommande perioden på fyra år.

Får KD en bättre förhandlingsposition när det gäller olika poster?

– Vi ska väl inte föregripa den delen. Men som det har varit nu har vi släppt till lite poster både till M och KD under den senaste perioden, för att kunna ha ett bra samarbete. Men jag vill inte föregripa någon diskussion, utan det får vi ta framöver.

Har ni redan haft samtal mellan partierna efter valet?

– Nej, vi hade gemensam valvaka, men i övrigt har vi inte haft några diskussioner än.

Vad händer nu?

– Mycket av det politiska arbetet fortgår. Nuvarande nämnder och styrelser arbetar fram till årsskiftet. Sedan ska det tas nya beslut i fullmäktige i december om hur nämnderna ska se ut kommande period. Mycket rullar på, samtidigt som vi naturligtvis kommer att ha diskussioner och överläggningar med övriga partier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!