Vindkraften stoppas - "Hoppades på en annan utgång"

Beslutet är fattat. Kinda kommun använder sin vetorätt och stoppar vindkraftsplanerna mellan Horn och Hycklinge. "Vi hoppades såklart på en annan utgång", kommenterar Fred Olsen Renewables projektledare Staffan Svanberg.

Kinda kommun stoppar Fred Olsen Renewables vindkraftsplaner mellan Hycklinge och Horn. "Hoppades på en annan utgång", kommenterar bolagets projektledare Staffan Svanberg.

Kinda kommun stoppar Fred Olsen Renewables vindkraftsplaner mellan Hycklinge och Horn. "Hoppades på en annan utgång", kommenterar bolagets projektledare Staffan Svanberg.

Foto: Dennis Petersson/Alf Wesik/bildmontage

Horn2020-06-16 11:40

Det var med en relativt stor marginal som Kindas fullmäktigeledamöter under måndagen valde att säga nej till den tänkta vindkraftparken i Gröninge. Den styrande koalitionen tillsammans med Sverigedemokraterna och Landsbygdspartiet, med gemensamma 15 mandat, sa nej till etableringen.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet, med sina sju mandat, var i sin tur av motsatt uppfattning. Om Miljöpartiet däremot hade varit representerat vid fullmäktigemötet är det mycket som talar för att ärendet hade återremitterats - vilket föreslogs under kvällen.

undefined
Säkerhetsvakter och livesändning i biografen. Kommunen hade vidtagit flera åtgärder inför fullmäktigemötet för att kunna hålla restriktionerna på maximalt 50 personer i en lokal.

– Det tog man ingen hänsyn till under mötet. Jag tycker det är ett slag under bältet på den kommunala demokratin och min respekt för koalitionen minskar, konstaterar Claes Brandén (MP).

Fullmäktiges ordförande Anders Ljung (C) anser inte att hänsyn borde ha tagits.

– En ersättare till ordinarie ledamot hade mycket väl kunnat vara där. Vi hade redan fått anstånd från länsstyrelsen att komma in med vårt yttrande senare än deadline och hur de hade ställt sig till ytterligare uppskov vet vi inte.

Nu blev det till slut ett nej och Fred Olsen Renewables får lägga sitt utredningsarbete i papperskorgen. Projektledaren Svanberg är fåordig när vi når honom via telefon men skriver bland annat följande i ett mejl till oss: "Att fullmäktige i Kinda beslutat att inte tillstyrka vår ansökan innebär att man bortser från den dialog som vi fört genom åren".

– Jag har inga ytterligare kommentarer i dagsläget, säger han vidare.

Vad ska ni göra nu? Hur mycket har det här kostat er?

– Mejlet är min kommentar på det hela.

undefined
Pierre Ländell (LPo) var som känt emot vindkraftsetableringen. "Faktum är att det inte finns ett enda positivt argument för vindkraft i Kinda", konstaterade han under fullmäktigemötet.

Enligt handläggaren Ola Lindén på länsstyrelsen kommer tillståndsansökan, på grund av kommunens vetobeslut, att avslås - förmodligen efter sommaren. Så här motiverar Ljung (C) fullmäktiges beslut.

– Vi säger nej med hänvisning till den demokratiska processen, att medborgarna i hela Kinda ska få säga sitt. Det har hänt mycket med tekniken sedan vår senaste vindkraftplan och nu har vi initierat arbetet med en ny översiktsplan för kommunen och hoppas komma igång efter sommaren. Där ingår energin och den får medborgarna ta ställning till.

Efter beslutet - kommer bolag verkligen visa intresse i framtiden?

– Det återstår att se. Det återstår också att se om Gröningeområdet fortfarande är aktuellt för vindkraft.

Karta: Leoparden, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!