Förskolan kan flyttas – ihopslagning med skola utreds

Det tillfälliga bygglovet för Horns förskola går ut år 2025. Nu jobbar Kinda kommun med en plan för vad som ska hända med förskolan sen.

"Det finns inga förslag som innebär att vi ska lägga ner skolan eller förskolan i Horn", säger bildningschef Sara Frank. Däremot kan det bli så att förskolebarnen får gå i lokaler på skolan istället.

"Det finns inga förslag som innebär att vi ska lägga ner skolan eller förskolan i Horn", säger bildningschef Sara Frank. Däremot kan det bli så att förskolebarnen får gå i lokaler på skolan istället.

Foto: Dennis Petersson

Horn2023-05-03 11:00

Det pågår en utredning om Horns förskola i Kinda. Det är bildnings- och samhällsbyggnadsförvaltningarna som leder den.

– I grunden handlar det om att se över lokalsituationen i Horn utifrån att vi har en förskola med tillfälligt bygglov, som också är lite liten periodvis när vi har fler barn, och så har vi en skola där man har stora ytor och små klasser, säger kommunens bildningschef Sara Frank.

undefined
"Det kommer inte att läggas fram ett färdigt förslag utan det kommer att finnas olika möjligheter som sen finns till diskussion", säger Kindas bildningschef Sara Frank.

Någon nedläggning är inte aktuell enligt henne.

– Det finns inga förslag som innebär att vi ska lägga ner skolan eller förskolan i Horn.

Istället är de två huvudsakliga alternativen som utreds att antingen ha kvar förskolan som den är idag, eller att flytta barnen därifrån till skolans lokaler.

Kan det inte uppstå problem när man blandar små förskolebarn med skolbarn?

– Nej, jag kan inte säga att jag kan uttala mig om det nu. Det är ju också en del av arbetet att se vad det finns för för- och nackdelar, säger hon och tillägger:

– Vi har ju haft en motsvarande situation i Rimforsa i alla år där Junibacken har legat bredvid skolan och där man har delat områdena bredvid varandra, så det är ju inget nytt.

undefined
Horns skola har klasserna F-6. Nu utreds om inte även förskolebarn ska inrymmas i några av skolans lokaler. I dag ligger skolan och förskolan cirka 500 meter ifrån varandra.

Uppdraget att utreda gavs i början av mars. Tanken är att utredningen ska utmynna i flera olika alternativ för de berörda att ta ställning till.

Olliver Norén är fastighetsansvarig på kommunen. Som utredare från samhällsbyggnadsförvaltningen har han haft att undersöka de "hårda värden" som är relevanta för förskolans framtid.

– Jag har ju tittat mer på lokalkapacitet, ventilationskapacitet, möjlig friyta för utemiljö, vad det finns för eventuella fysiska begränsningar, säger han.

undefined
"Ju fler barn eller elever som du kan ha på samma yta desto effektivare är lokalnyttjandet", säger Olliver Norén, men påpekar att även andra värden än de rent ekonomiska ska vägas in.

Hittills har det inte uppkommit något som skulle innebära hinder för att flytta förskolebarnen till skolan. Samtidigt har även nuvarande lokaler bedömts fungera fullgott för förskola. Rent ekonomiskt vore en flytt bättre, men andra perspektiv ska också vägas in, poängterar Norén.

– Ju fler barn eller elever som du kan ha på samma yta desto effektivare är lokalnyttjandet, men då tar man inte hänsyn till de mjuka värdena, arbetsmiljömässiga fördelar som jag skulle säga är minst lika viktiga.

I juli år 2025 löper det tillfälliga bygglovet för Horns förskola ut. Landar man i att ha kvar förskolan krävs då permanent bygglov och därmed ny detaljplan. Ska man hinna få en sån på plats innan nuvarande bygglov löper ut behöver beslut om förskolans framtid tas i slutet av det här året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!