"TrÀdgÄrden har varit en livlina i coronatider"

Efter en instĂ€lld vĂ„r kunde entusiasterna i trĂ€dgĂ„rdsföreningen SĂ€llskapet TrĂ€dgĂ„rdsamatörerna Ă€ntligen trĂ€ffas. ”TrĂ€dgĂ„rden betyder mer Ă€n nĂ„gonsin, den har varit en livlina i coronatider”, sĂ€ger Eva Hansevi frĂ„n Frödinge.

Eva Hansevi frÄn Frödinge tar en djup sniffning i en av de prunkande rosenbuskarna i SkÀfshult.

Eva Hansevi frÄn Frödinge tar en djup sniffning i en av de prunkande rosenbuskarna i SkÀfshult.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Frödinge2020-07-23 20:00

STA, SÀllskapet TrÀdgÄrdsamatörerna Nordöstra SmÄland, hade en spÀckad vÄr med möten, auktioner och förelÀsningar, bland annat med Gunnel Carlson. Allt fick stÀllas in, pÄ grund av corona.

– Majoriteten Ă€r över 70, men det vore kul med lite yngre ocksĂ„. Intresset finns ju bland unga, men kanske tĂ€nker man att man inte har tid att vara med i en förening, för hĂ€r kan man hĂ€mta massor av inspiration och kunskap, sĂ€ger Annelie Petersson i SkĂ€fshult, vĂ€rd för en efterlĂ€ngtad trĂ€dgĂ„rdstrĂ€ff dĂ€r det kom trĂ€dgĂ„rdsvĂ€nner frĂ„n sektionens spridningsomrĂ„de.

Ordförande Kerstin Jergil, VÀstervik, tror att coronaÄret kommer att öka suget efter odling och trÀdgÄrd.

– Vi tror pĂ„ vĂ€xande intresse, och trĂ€dgĂ„rden Ă€r en suverĂ€n plats för möten, i tider nĂ€r vi ska hĂ„lla avstĂ„nd.

Föreningen har varje sommar fyra-fem trÀdgÄrdstrÀffar hemma hos medlemmar och Anneli Petersson hade förstÄs lagt ner lite extra krut pÄ sina hÀrliga rabatter, dÀr klassiska mormorsvÀxter Àr passionen.

– Men samtidigt mĂ„ste man sĂ€tta en grĂ€ns, som heltidsarbetande kan man inte ha det helt perfekt. Dessutom tycker jag om vĂ€xter som frösĂ„r sig, Ă€ven nĂ€r de kommer dĂ€r de inte ska.

Kerstin Jergil flikar in att det kliniskt rensade knappast Àr att efterstrÀva.

– Jag har sett mĂ„nga trĂ€dgĂ„rdar genom Ă„ren, och kan pĂ„minna mig en dĂ€r det inte fanns ett ogrĂ€s. Det blir för mycket det ocksĂ„, man blir nĂ€stan irriterad.

I SkÀfshult kunde medlemmarna diskutera blÄregn, vÀxtzoner, mördarsniglar och rosor. Och njuta.

– NĂ€stan alltid hittar man inspiration och idĂ©er nĂ€r man Ă€r i nĂ„gon annans trĂ€dgĂ„rd. Även om man planterar samma vĂ€xter man fĂ„tt tips om blir det nĂ„got annat nĂ€r man gör det i sin egen trĂ€dgĂ„rd, sĂ€ger Annelie Petersson, som jobbat mer aktivt med grönskan utanför huset de senaste tio Ă„ren.

Att en förening dĂ€r mĂ„nga har gedigen kunskap heter TrĂ€dgĂ„rdsamatörerna hĂ€nger ihop med det franska ordet amateur, ”en som Ă€lskar”. MĂ€nniskor som Ă€lskar trĂ€dgĂ„rd, med andra ord.

NÄgot som Eva Hansevi frÄn Frödinge inte sÀger emot ett endaste dugg.

– Jag Ă€r pensionĂ€r och min man tillhör riskgrupp. Den hĂ€r vĂ„ren och sommaren har trĂ€dgĂ„rden betytt mer Ă€n nĂ„gonsin för oss och jag kan nog Ă€rligt sĂ€ga att jag blivit tokig om jag inte kunnat vara ute och pyssla. TrĂ€dgĂ„rden har varit en livlina.
 

Livliga diskussioner och mÄnga frÄgor, nÀr trÀdgÄrdsföreningen samlades för trÀdgÄrdstrÀff.
Livliga diskussioner och mÄnga frÄgor, nÀr trÀdgÄrdsföreningen samlades för trÀdgÄrdstrÀff.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!