Han får köpa gymnastiksalen: "En vinst för bygden"

Ett oenigt kommunfullmäktige i Kinda har beslutat att sälja Björkfors gymnastiksal till politikern, tillika egenföretagaren, Ulrik Saanum (LPo). "En vinst för bygden", menar han.

Politikern, egenföretagaren och Björkforsbon Ulrik Saanum (LPo) får, om kommunens beslut inte överklagas, köpa Björkfors gymnastiksal.

Politikern, egenföretagaren och Björkforsbon Ulrik Saanum (LPo) får, om kommunens beslut inte överklagas, köpa Björkfors gymnastiksal.

Foto: Dennis Petersson

Björkfors2021-09-21 19:00

När Saanum anländer till det gamla skolområdet på orten har det inte ens gått ett dygn sedan fullmäktigeledamöterna, efter en trasslig process, klubbade igenom försäljningsbeslutet. 

Den styrande koalitionen, med Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna, yrkade för en försäljning till högstbjudande och prislappen 255 000 kronor. Oppositionen, med vågmästaren Sverigedemokraterna på sin sida, röstade för att Björkforsbördiga Ulrik Saanum skulle få köpa fastigheten för 100 000 kronor. Det sistnämnda alternativet fick alltså majoritet.

undefined
"Nu blir driften av gymnastiksalen lite mer intim. Vi behöver inte bry oss om kommunen", konstaterar Ulrik Saanum när han tillsammans med Lars Schedenborg, ordförande för ortens bygderåd, träffar oss i Björkfors.

– Jag ser inte det här som någon seger för mig själv utan för medborgarna, att politiken väljer att göra något som medborgarna faktiskt vill. Det man plockar bort och lägger ned på landsbygden är svårt att få tillbaka, konstaterar Saanum.

Än är försäljningen inte huggen i sten, kommunens beslut kan fortfarande överklagas. Att den styrande koalitionen skulle ta vidare ärendet för juridisk prövning är inte aktuellt. Det menar kommunalrådet Christer Segerstéen (M).

– Vi får respektera det beslut som fattades av fullmäktige. Vi i Samverkan Kinda har följt den praxis vi har i kommunen och förespråkat en försäljning till högstbjudande. Nu ville en majoritet något annat, säger moderatpolitikern.

Segerstéens koalitionskollega Mikael Österling (L) har varit tydlig med att han är kritisk till det beslut som nu fattades. Så här kommenterade han försäljningsförslaget under måndagens kommunfullmäktige-sammanträde:

– Vi i sbn har lagt ut fastigheten för försäljning för att se vilket pris som den öppna marknaden kan betinga men vi har aldrig utgått ifrån att ställa några krav kring köparens intentioner. Fastighetsägaren får nyttja en fastighet i den mån detaljplan och andra regleringar tillåter.

– För mig, i min värld, gynnar vi enskild när vi väljer bort marknadsvärdet, fortsatte han.

undefined
"Bara för att jag är politiker är jag inte förbjuden att leva som en vanlig medborgare", säger Ulrik Saanum om den kritik som den styrande koalitionen riktat mot försäljningen.

SD, som stod på andra sidan i frågan, resonerade annorlunda.

– Kommunen har rätt att sälja till vem man vill och det tycker vi ska utnyttjas. I det här fallet ger vi Björkforsborna tillgång till gymnastiksalen nu och framöver, sa partiets ledamot Christina Nilsson.

Ulrik Saanum själv resonerar så här:

– Det kan inte finnas något olagligt i det här beslutet. Jag är en vanlig medborgare precis som alla andra.

Trots risken för överklaganden har Saanum redan börjat att blicka framåt. Ett samarbetsavtal kommer att skrivas med det lokala bygderådet – samma bygderåd som har haft ett skötselavtal gällande gymnastiksalen med kommunen.

– Avtalet bygger på ett samarbete och att vi gemensamt ska utveckla verksamheten, förklarar rådets ordförande Lars Schedenborg.

– Den här försäljningen är ett slut på en process som startade år 2015 och sedan dess har gymnastiksalens framtid varit osäker. Det har varit svårt att få igång nya aktiviteter och hitta fasta abonnenter. Nu hoppas vi få till ett lyft, fortsätter han.

undefined
I dag finns tre fasta abonnenter vid Björkfors gymnastiksal. Med en säkrad framtid för fastigheten hoppas Lars Schedenborg att det kan bli fler.

Ett argument från kommunens sida, för en försäljning av fastigheten, har varit underhållskostnaderna.

– Det finns inga akuta saker att ta hand om men visst är det underhåll som kommer. Vi hoppas att intäkterna ska kunna täcka underhållet och det bygger på att ortsfolket ställer upp nu och använder salen, förklarar Saanum.

– Vi får ge det här ett antal år så får vi ser hur det går. Jag hoppas vi kan få igång fler regelbundna aktiviteter, fortsätter han.

Försäljningsbeslutet

Omröstningen på måndagens kommunfullmäktigesammanträde slutade 13 mot 22, där en majoritet av ledamöterna ville sälja Björkfors gymnastiksal till Ulrik Saanum (LPo). 

Oppositionen, med Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Landsbygdspartiet, röstade tillsammans med Sverigedemokraterna för. 

Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna, med David Wenhov (C) som enda undantag, röstade emot.

Karta: Björkfors gymnastiksal
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!