Därför är det så viktigt att vi pratar om sex

Sex är någonting privat och ska inte diskuteras inför andra, menar vissa läsare efter krönikören Alexandra Rejsmars tidigare texter. Men hon håller inte med och berättar i sin nya krönika om 80-åringar som aldrig fått en orgasm och tonåringar som hamnat på akuten – på grund av tystnaden. "Sex är i allra högsta grad en samhällsfråga och en politisk sakfråga", skriver Alexandra Rejsmar.

"För att vi ska kunna ha bra sex måste vi lära oss vad som är dåligt sex och tvärtom", skriver krönikören Alexandra Rejsmar.

"För att vi ska kunna ha bra sex måste vi lära oss vad som är dåligt sex och tvärtom", skriver krönikören Alexandra Rejsmar.

Foto: Karin Malmhav/SvD/Scanpix, Joakim Blomqvist

Krönika2023-07-14 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag vill börja med att tacka för mottagandet av mig som krönikör och alla intressanta mejl jag fått av läsare. Trots att majoriteten av er varit nyfikna och positiva till en krönikör med sexuell hälsa och relationer i fokus, har jag inte landat helt friktionsfritt hos er alla.

Jag får ofta höra att det är för att jag skriver om ett så laddat ämne. Jag har läst kommentarer om att sådana som jag inte behövs, att vi i alla tider haft sex utan några problem eller pekpinnar. Jag har också fått höra att sex är något som sker mellan två människor som älskar varandra och att det ska hållas privat.

Jag har träffat kvinnor i 80-årsåldern som aldrig upplevt en orgasm för att de lärt sig att tiga om sex. Jag har träffat män i samma ålder som tror att yttre stimulans av klitoris är något nytt och att kvinnor är svårare att tillfredsställa i dag. Jag träffar unga män som förlorat sin egen förmåga att få erektion i sitt missbruk av potenshöjande och par som helt slutat ha sex efter prostatacancer. Detta helt på grund av samhällets besatthet av penetration.

Tänk om vi vågat föra en öppen dialog kring sex, då hade vi vågat utforska fler erogena zoner än våra kön. 

Det är inte det mest sorgliga heller.

På grund av att vi inte pratat tillräckligt mycket om sex, letar våra ungdomar efter svar i pornografi. På sociala medier är det trendigt som ung tjej att visa upp sina blåmärken som vittnar om hårt sex. Hårt sex som inspirerats av BDSM har, såväl som analsex, blivit ett naturligt inslag i sexdebuter.

Hade vi vågat föra dialog med våra ungdomar om sex hade de vetat att BDSM är en avancerad förgrening som inte har att göra i oerfarna händer och att analen är en muskel med helt andra funktioner än slidan. Detta hade besparat många ungdomar skador och färre besök på akuten.

Hade vi pratat mer om sex hade vi kanske kunnat minska användningen av sex som vapen. Våldtäktsanmälningar samlas på hög och militärer utrustas med potenshöjande medel för att kunna våldta kvinnor på ställen som ska erövras. Barn utsätts för övergrepp och kanske hade fler av de barnen kunnat berätta för oss vad de blivit utsatta för om vi lärt dem att sätta ord på sexuellt våld. 

Men sånt pratar vi ju inte om…

Sex är i allra högsta grad en samhällsfråga och en politisk sakfråga. Hela vår existens hänger på att människor av motsatt kön har sex och ändå är det så laddat. Så länge vi vägrar att föra dialog kring sex kommer det aldrig att kunna vara en privat angelägenhet och
något som sker mellan två älskande personer eller fler i samtycke.

För att vi ska kunna ha bra sex måste vi lära oss vad som är dåligt sex och tvärtom. Sex kan laddas med lycka, humor, kärlek men också vrede, makt och svartsjuka. 

Oscar Wilde skrev ”Everything in the world is about sex, except sex. Sex is about power”. Jag tycker det är dags att vi frigör oss från den makten som sex har över oss, därför kommer jag att fortsätta forska, prata och skriva om sex. Det tycker jag att ni borde göra med.

Mejla gärna mig på rejsmar.alexandra@gmail.com!

"Hårt sex som inspirerats av BDSM har, såväl som analsex, blivit ett naturligt inslag i sexdebuter", skriver Alexandra Rejsmar.
"Hårt sex som inspirerats av BDSM har, såväl som analsex, blivit ett naturligt inslag i sexdebuter", skriver Alexandra Rejsmar.