Stark kritik mot kommuntoppens ledarskap – flera har slutat

Vimmerby
Lästid cirka 9 min

På mindre än två år har 20 personer lämnat kommunens samhällsbyggnadsavdelning, bland dem tre chefer. En anonym medarbetare vittnar nu om en kaosartad arbetssituation med bristfälligt ledarskap.
– Det finns ju en anledning till varför folk slutar och den är ganska solklar, säger hen.

Det fortsätter att storma i Stadshuset och från flera håll har Vimmerby Tidning nu kunnat ta del av uppgifter om brister i både arbetsmiljön och ledarskapet inom samhällsbyggnadsavdelningen. Bara under det senaste halvåret har tre av avdelningens chefer, driftchefen, gatuchefen och senast fastighetschefen, lämnat skeppet. Två av dem sa själva upp sig men i gatuchefens fall gjordes en överenskommelse. Avdelningens högsta tjänsteman, samhällsbyggnadschefen Klas Svensson, sa då att han och gatuchefen hade "haft lite olika syn på olika saker."

De tre cheferna är dock inte de enda inom avdelningen som valt att lämna sina jobb senaste tiden. Vimmerby Tidning har begärt ut uppgiften om hur många som har slutat inom samhällsbyggnadsavdelningen sedan första januari 2023. Enligt avdelningens utskottssekreterare har 20 anställda slutat under denna period, fram till nu. Totalt jobbar 162 tillsvidareanställda på kommunens samhällsbyggnadsavdelning och de är uppdelade på sex olika underenheter, gatukontoret (6), driften (18), kost- och lokalvård (122), fastighet (3), räddning (9) samt centralt (4).

En anställd som Vimmerby Tidning pratat med, som vill vara anonym, är en av dem som valt att säga upp sig och enligt hen själv fattades beslutet till stor del på grund av samhällsbyggnadschefen Klas Svenssons ledarskap. 

– När jag började här fungerade det jättebra men det blev en markant skillnad när Klas började som chef. Det stora problemet är att han verkar se sig själv mer som en chef än en ledare. Han är inte särskilt lyhörd och kan köra över folk, menar den anställda.

Enligt personen påverkas medarbetarna och arbetsmiljön av detta.

– Det påverkar stort. Vi har varit jättesammanhållna tidigare och vi kände att vi på något sätt klarade av situationen när vi hade gatuchefen kvar som filter, han kunde köra vår agenda uppåt när vi inte tyckte att något fungerade. Jag tycker det är helt fruktansvärt att han fick sluta på det sättet. 

"Man får inga svar"

Problemen som hen själv och flera av kollegorna upplevt har enligt den anställda tagits upp med både facket och den dåvarande kommundirektören, kommunens högsta chef.

– Man får ju inga svar från Klas. Skickar man mejl eller ringer så får man inget tillbaka. Vi har haft den här dialogen i ett och ett halvt år utan gehör. Det är väl därför man har tröttnat också, man har försökt att säga vad man tycker och tänker men det är ingen som lyssnar.

Hur agerade kommundirektören när ni lyfte kritiken?

– Hon ville inte prata med medarbetare utan hänvisade till Klas, trots att vi försökt berätta att det ju är han som är problemet. Hon har lagt locket på och sagt att hon kan prata med facket men inte med medarbetarna, väldigt märkligt kan jag tycka.

Är ledarskapet huvudanledningen till att du valde att sluta?

– Ja, och arbetsmiljön i stort. Vi är många som slutat under Klas på kort tid, om man räknar med cheferna. Det finns ju en anledning till varför folk slutar och den är ganska solklar, menar hen.

"Det finns ju en anledning till varför folk slutar och den är ganska solklar."

Anonym

Anställd inom Samhällsbyggnadsavdelningen

Hur yttrar sig bristerna, mer specifikt? 

– Det kan vara bristen på att ens hälsa på sina medarbetare, eller att han ska komma in och prata om "hemligheter och "omorganisation med enskilda och annat sådant. Allt det är väldigt brett och det är svårt att sätta ord på exakt vad det är. Man tänker liksom att det är bara småsaker och när man lever i det så blir det en helt annan verklighet. Men han behandlar inte sina anställda särskilt väl helt enkelt. 

Har du förtroende för Klas Svensson som chef?

– Alltihop går lite i vågor. Man tänker att "nu är det lite lugnare", och får lite hopp någon månad, men sen kommer det något nytt som jobbats med bakom tjänstemännens ryggar. Han kan komma när man jobbat med ett projekt i ett halvår och totalt ändra riktningen. Jag kan inte påstå att jag någonsin haft något större förtroende.

undefined
Utdrag ur ett brev signerat "Uppgivna medarbetare på Samhällsbyggnadsavdelningen" som skickats till Vimmerby Tidning.

I ett brev till Vimmerby Tidning, undertecknat "Uppgivna medarbetare på Samhällsbyggnadsavdelningen", breddas bilden ytterligare. Organisationen i Stadshuset kallas för ett "luftslott" och enligt författarna går ännu fler anställda i tankar om att säga upp sig. "Frågan är hur långt detta ska få gå?", skriver man.

Chefen: "Det har ju varit och är tufft"

När Vimmerby Tidning når samhällsbyggnadschefen Klas Svensson är han medveten om att arbetsklimatet just nu knakar i fogarna, samt den syrliga kritik som finns mot honom som chef. 

– Jag vet ju att det är en del som inte är så positiva. Det får man hantera, men i övrigt har jag inga kommentarer till det, säger han.

Hur har du tagit till dig kritiken som medarbetare lyft?

– Det är klart man tar den till sig och ser vad man kan göra utifrån det. Det jobbar vi med hela tiden, att se till att saker och ting ska se bra ut och att personalen ska må bra.

Delar du bilden som personalen har av arbetsmiljön?

– Det finns en oro och det är klart att den avspeglas på arbetsmiljön.

Hur upplever du att förtroendet för dig som chef ser ut?

– Jag kommenterar inte den frågan.

Den anonyma medarbetaren som Vimmerby Tidning pratat med lyfte bland annat kritik om att Klas Svensson inte hälsar på medarbetarna i korridoren, att han pratar enskild med dem om "hemligheter" eller kritiserar kollegor i enskilda samtal. De här uppgifterna vill samhällsbyggnadschefen inte kommentera.

– När det gäller det har jag inga kommentarer. Jag kommenterar inte sådana saker som anställda eller tidigare anställda sagt, jag kan inte göra det och det framförallt på grund av de personerna. Jag kan inte gå in i enskilda personalfrågor eller ärenden och diskutera det, säger han.

undefined
Klas Svensson tillträdde tjänsten som samhällsbyggnadschef i Vimmerby kommun den 1 april 2023.

Inte heller personaltappet, 20 anställda på mindre än två år, vill Klas Svensson kommentera i någon större utsträckning.

– Inom kost- och lokalvårdsenheten är det en del som är tillfälligt inne och en del som slutar. Det är klart att man vill behålla all den personalen som är där och har kunskap men det är mycket folk som jobbar där och det rör ju på sig, säger han. 

Är personaltappet rimligt eller ser du det som alarmerande?

– Det är inte alarmerande. Om man bortser från rörelsen inom kost- och lokalvårdsenheten, när det gäller den övriga delen, är det inte så många som slutat. Jag får det till sju anställda inklusive de tre cheferna. 

Vad kan det bero på att sju personer av olika anledningar valt att sluta då?

– Det kan väl indikera många olika saker men jag har egentligen inget kommentar. Jag kan inte gå in i personalärenden. 

Hur upplever du att arbetsmiljön på samhällsbyggnadsavdelningen ser ut idag?

– Det har ju varit och är tufft. Avdelningen är väldigt stor och det är framförallt på gatukontoret som det varit omsättning och som arbetsmiljön är pressad just nu. Det påverkar såklart att folk säger upp sig, i form av att det uppstår oro kring hur det ska bli. Men alla tjänsterna är ju inte vakanta, vi har exempelvis två personer som har sagt upp sig som kommer sluta i slutet på februari. Det innebär ju att vi kommer få göra en del rekryteringar och det är ju upp till oss som chefer att se till att vi gör det snabbt och bra.

Flera nya chefer

Det är sedan i höstas klart att Rickard Hermansson blir ny driftchef i Vimmerby kommun och att han tillträder i januari, men vad gäller gatuchefen har rekryteringen inte påbörjats ännu.

– Det ska förhoppningsvis komma ut en annons innan jul och gör det inte så blir det direkt efter jul. Går en rekryteringsprocess bra så tar det ju tre månader och förmodligen har personen en uppsägningstid sedan också, så man får nog räkna med ett halvår innan det kan komma in någon ny, säger Klas Svensson.

Vad gäller fastighetschefen berättar Klas Svensson att man kommer att lösa situationen genom att ta in en interim chef under en period.

– Vi har en hel del projekt som är pågående och då måste vi ha en chef på plats. Förhoppningsvis så ska vi ha någon på plats innan nuvarande chef går hem, säger han.

Fram till att den nya driftchefen och gatuchefen är på plats faller uppgifterna till stor del på Klas Svensson.

– Det är ju ett stort område, men vi får ju in en ny driftchef i januari och i övrigt så är det inte jättemycket personal det rör sig om. Det är hanterbart för min del och jag kommer att ha ungefär tio personer som jag är närmsta chef för, säger han.

undefined
Marie Halldén är numera kommunens högsta chef efter ha klivit in som tillförordnad istället för sparkade Carolina Leijonram. Hon har, säger hon, fullt förtroende för Klas Svensson som samhällsbyggnadschef.

Förra veckan fick den nu före detta kommundirektören sparken efter drygt 14 år på posten och HR-chefen Marie Halldén har sedan dess klivit in som tillförordnad kommundirektör. Marie Halldén är med andra ord Klas Svenssons nuvarande chef.

– Jag är ny så tillvida att jag just klivit in i ställföreträdarrollen mer aktivt, och jag håller precis på att bilda mig en uppfattning om väldigt många olika saker, varav det här är en. Jag har ingen klar bild av läget utan det handlar om att jag håller på att ta reda på hur det ser ut, säger hon till Vimmerby Tidning. 

"Vi ser allvarligt på sådana indikationer och undersöker vad det handlar om och vad det står för."

Marie Halldén

Tillförordnad kommundirektör

Vad kan det indikera när många medarbetare, däribland chefer, slutar på relativt kort tid? 

– Det är alltid så att när sådana här situationer uppstår så är det saker vi tar väldigt allvarligt på. Det är där vi är, vi ser allvarligt på sådana indikationer och undersöker vad det handlar om och vad det står för. Vi hanterar det utifrån den ordningen som vi brukar hantera sådana här saker utifrån, vilket handlar om att jag ska bilda mig en uppfattning, bland annat genom att prata med fackliga representanter och skyddsombud. Sen får jag försöka hitta en helhet. 

Vad kan man gå vidare för att förbättra situationen?

– I varje chefs arbetsmiljöansvar ingår det att titta på hur situationen på arbetsplatsens ser ut. Är det så att man får indikationer på saker som behöver hanteras är vår rekommendation till alla chefer i kommunen att man vidtar de åtgärder som krävs. Vi har upphandlade externa aktörer som stödjer oss i det arbetet, bland annat företagshälsovården Avonova och partners kring handledning och chefsstöd. 

Enligt uppgifter är det i det här fallet chefen som är källan till den bristande arbetsmiljön. Vad kan man göra då?

– Som jag sa, jag håller på att bilda mig en uppfattning av läget och därför kan jag inte säga mer just nu, innan jag träffat och pratat med berörda parter.

Hur ser förtroendet för Klas Svensson som chef ut, från din sida?

– Det är inte annorlunda utan jag har fullt förtroende för att Klas klarar det här arbetet. Det handlar om arbetsmiljöansvar och som chef är det viktigt att veta att man har kunskap om det arbetet, det har jag tillit att Klas har, säger Marie Halldén.

*Vimmerby tidning söker fackliga företrädare för kommentarer.