Att Zlatan Ibrahimovic haft koll på Blågult under VM-succén i Ryssland har de flesta märkt. Liksom att 36-åringen forsätter att trollbinda den amerikanska fotbollspubliken med konster borta med sitt Los Angeles Galaxy borta i MLS. Men nu skickar Sverige störste genom tiderna också en hälsning till en av landslagets viktigaste personer de senaste 20 åren – Lasse Richt, 63.

På sitt Twitter-konto skriver Zlatan: ”Sverige borde tacka den här mannen, för med hans hjälp känner sig varje spelare i det svenska landslaget som hemma, välkommen och en i gänget. Jag har honom att tacka för alla mina framgångar i landslaget. Tack för att du är du, Lars Richt”.

En oväntad hyllning till mannen som sedan 1992 vigt sitt arbetsliv åt landslaget och som varit dess chef sedan 1998. Epoken tog slut i och med kvartsfinalförlusten mot England i lördags kväll. Det blev en känslosam sorti för östgöten.

Artikelbild

| Zlatan Ibrahimovic och Lars Richt jublar efter fotbollsmatchen i EM-kvalets playoff mot Danmark.

– Det känns lite vemodigt. Jag hade hellre varit kvar i Ryssland en vecka till. Nu är vi hemma igen. Vi är besvikna från gårdagen men ändå…vi har gjort någonting som det var längesedan ett svenskt landslag gjorde. Jag tror de flesta är ganska nöjda ändå och om någon vecka kommer nog även vi känna en viss stolthet, när allt kring förlusten rinner av, säger han till aftonbladet.se.

Han har inte hunnit funderat särskilt mycket över framtiden.

– Jag tror att det blir bra. Jag har inte hunnit fundera på det än, men det är klart att det blir en förändring i mitt liv, säger Richt vidare till AB.

Om sin relation med Zlatan sa östgöten i en intervju 2009 så här:

– Han är speciell, en oerhört snäll människa när man känner honom. Omtänksam.

Den förre storspelaren Stefan Pettersson, 55, som slog igenom i IFK Norrköping i början av 1980-talet, tar över från och med i höst.

En profil på planen var förstås också Lasse Richt. Det finns förmodligen få spelare som verkligen spelat i samtliga divisioner, från allsvenskan (med BK Derby) till division 9. Det har Rimforsa-sonen gjort.