Sverige till EM-åttondel efter andra raka segern

Andra raka segern säkrade avancemang till åttondelsfinal i EM. Sveriges volleybolldamer slog Azerbajdzjan med 3–1 i set.

Sveriges volleybolldamer är klara för åttondelsfinal i EM. Arkivbild.

Sveriges volleybolldamer är klara för åttondelsfinal i EM. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Volleyboll2023-08-23 22:01

Efter förluster i de två första matcherna i EM-gruppspelet i Düsseldorf har Sverige fått upp ångan rejält. 3–1 mot värdnationen Tyskland i måndags följdes upp med en ny seger med samma siffror mot Azerbajdzjan.

Trots att en gruppspelsmatch återstår, mot Tjeckien på torsdagen, är det klart att Blågult är ett av de fyra lagen som går vidare till åttondelsfinal.

Sverige vann första set mot Azerbajdzjan med 25–17 och i andra set var siffrorna de omvända. Efter 25–21 i tredje var det svenskt grepp i matchen igen, men Azerbajdzjan började bäst i fjärde set och ledde ett tag med 12–9.

Sverige lyckades vända – mycket tack vare superstjärnan Isabelle Haak. Hon stod, bland mycket annat, för tre raka serveess när 14–15 blev 17–15 och Sverige fick ett övertag som sedan aldrig släpptes. Setet slutade 25--18 till Sverige och matchen var över efter att Haak – vem annars? – fått sista ordet på matchbollen.

– Det var en svår match i dag. Speciellt mentalt, eftersom vi visste att vi hade det i våra egna händer att kunna gå till åttondelsfinal, säger Haak i intervjun i SVT:s sändning.

Haak stod för 34 poäng i matchen – den högsta siffran av någon spelare hittills i EM.

– Jag är glad att jag kan bidra med de poängen, men jag är mer glad över hur laget bidrog.

Den sista gruppspelsmatchen mot Tjeckien blir viktig för att få ett så enkelt motstånd som möjligt i åttondelsfinal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!