Vimmerby utklassade VIK i finalen

Lillebror besegrade storebror när Vimmerby vann både matchen och Sandströms Trophy efter en imponerande finalmatch mot Västervik. 1–6 blev slutresultatet när VIK fick känna på hur det känns att förlora för första gången.

Ishockey2018-09-01 18:05

Bra snurr i det första bytet när Emil Wahlberg lassade två tunga skott mot Vimmerbys målvakt Jonathan Stålberg. Men sedan följde en period av slarvigt VIK-spel där gästernas Simon Dahl först hakades upp av Philip Rondahl i ett fritt läge. Utvisningen var tydlig och med knappa halvminuten kvar av powerplayet satte Vimmerby ledningsmålet efter ett riktigt klapp-klapp-spel som Pontus Näsén avslutade.

Det märktes tidigt att Vimmerby skulle bli ett helt annat motstånd än fredagens division 1-kollega Tranås. Något som blev extra tydligt när VIK-tränaren Mattias Karlin gjorde tecken för timeout bara 10.49 in i den första perioden.

Och även om det skulle bli lite bättre fart på grejerna för VIK så lyste målen med sin frånvaro när Stålberg räddade vassa lägen från Filip Suchý och Emil Alba.

Egentligen var det först i den andra perioden som VIK tog över spelet rejält. Filip Suchý kvitterade tillställningen med sitt fjärde mål på de tre senaste matcherna efter 11:49 spelat. Men sedan hände något oväntat och minst lika ovanligt när Vimmerby, lite från ingenstans, gjorde tre raka mål inom loppet av mindre än två minuter (16:24,17:07 och 18:09). Robin Höglund, Jacob Isaksson samt Pontus Johansson noterades för målen och därmed hade Vimmerby fått med samtliga sina kedjor i poängprotokollet.

Med 1–4 på tavlan och 20 minuter kvar att spela så blev uppförsbacken för brant för det på förhand favorittippade VIK-laget.

Ett tidigt mål kändes nödvändigt och när Vimmerbys Ludvig Järdeskog tidigt fick matchstraff efter en ful tackling på Erik Ullman infann sig hoppet. Men det hela resulterade bara i ett uddlöst powerplay som avslutades med en VIK-utvisning, fyra mot fyra-spel, och direkt 5–1 till Vimmerby.

Matchen slutade till slut 1–6 efter att Christian Blomqvist avslutat målskyttet bakom en chanslös och övergiven Viktor Östlund i VIK-målet.

Västervik IK–Vimmerby HC, 1–6

Första perioden: 0–1 (04.19) Pontus Näsen (Måns Carlsson, Martin Pärna) Andra perioden: 1–1 (31.44) Filip Suchý (Darren Nowick, Erik Gustafsson) 1–2 (36.24) Robin Höglund (Oliver Kempainen), 1–3 (37.07) Jacob Isaksson (Christian Blomkvist), 1–4 (38.09) Pontus Johansson (Hampus Harlestam), 1–5 (47:45) Martin Pärna (Hampus Harlestam).

Skotten: 30–32 (10–10, 12–13, 8–9)

Utvisningar: VIK 3x2, VIM 2x2 + 1x25