"De skrek, tog kort och filmade oss"

PÄ isen var det lugnt i onsdagens hockeyderby mellan VIK och Oskarshamn. Men pÄ lÀktarplats sÄ lyckades fyra Oskarshamnssupportrar ta sig in mitt i VIK-klacken.

HÀr Àr delar av VIK-klacken i Oskarshamn i onsdags.

HÀr Àr delar av VIK-klacken i Oskarshamn i onsdags.

Foto: SUVAD MRKONJIC

Ishockey2018-11-08 17:15

– Det kĂ€ndes inte helt bra. I periodpausen mellan den andra och tredje perioden stod det plötsligt fyra yngre mĂ€n bakom oss som vi inte kĂ€nde igen frĂ„n varken bussresan eller tidigare under matchen, sĂ€ger en VIK-supporter som vill vara anonym.

Han fortsÀtter:

– NĂ€r matchen vĂ€l kom igĂ„ng började de agera ganska mĂ€rkligt. Det applĂ„derades nĂ€r Oskarshamn gjorde nĂ„got bra samtidigt som de stod och tog kort och filmade oss andra i klacken. Och senare nĂ€r IKO gjorde 3–1-mĂ„let började de applĂ„dera, skrika och höja armarna bort mot Oskarshamns klacksektion. DĂ„ började vi verkligen ifrĂ„gasĂ€tta vad de gjorde dĂ€r.

Han berÀttar att de fyra mÀnnen inte svarade pÄ frÄgorna som flera personer i VIK-klacken började stÀlla. Inte heller ordningsvakter, polis eller matchvÀrdar verkade bry sig om hÀndelsen.

– Om det var nĂ„got jag reagerade pĂ„ var det hur alla med ett ansvar för sĂ€kerheten i arenan nonchalerade det. Jag tycker i alla fall att matchvĂ€rderna borde stĂ„ med ansiktena mot klacken för att se om nĂ„got hĂ€nder eller om nĂ„gra Ă€r onyktra. Men de reagerade inte alls nĂ€r fyra stycken stĂ€llde sig hos oss och skrek och tjoade nĂ€r IKO gjorde mĂ„l.

Var ni och pratade med de sÀkerhetsansvariga?

– Ja, och det var inte bara jag. Fast nĂ€r vi kom ner till vakterna sĂ„ sade de bara att nĂ„gon hade svimmat pĂ„ ett annat hĂ„ll i arenan och var tvungna att hand om det. Men dĂ„ Ă€r det vĂ€l bara att skicka dit nĂ„gon annan?

Polisen fanns ocksÄ i nÀrheten, men agerade inte heller enligt VIK-supportern som vi pratat med.

– Nu kanske de hĂ€r personerna inte var nĂ„gra brĂ„kstĂ„kar. Fast det mĂ€rktes att de var lite alkoholpĂ„verkade... och man tĂ€nker alltid vad som hade kunnat hĂ€nda. Liksom, om det varit AIK:s klack istĂ€llet, vad hade hĂ€nt dĂ„.

Till slut fick flertalet VIK-supportrar ta saken i egna hÀnder.

– Vi sade att "ni fĂ„r faktiskt gĂ„ hĂ€rifrĂ„n nu". Fem minuter senare lĂ€mnade de och dök upp mitt i Oskarshamnsklacken. Nu gick det bra, men det hade ocksĂ„ kunnat hĂ€nt nĂ„got. SĂ€kerheten kĂ€ndes inte bra och det var mĂ„nga i klacken som reagerade pĂ„ hur hela situationen sköttes. Det Ă€r, enligt mig, inte vi sjĂ€lva som ska behöva ta hand om en sĂ„dan sak mitt under en match.

Johnny Nehls, sÀkerhetschef i IK Oskarshamn, svarar till Sporten: "Jag fick den hÀr informationen till mig efter matchen och vi hÄller pÄ att undersöka det just nu. För tillfÀllet vet vi inte vilka personer det rör sig om, utan det Àr det vi försöker ta reda pÄ. Men vissa av publikvÀrdarna var utrustade med kamera, sÄ vi hoppas att det kan gÄ att identifiera pÄ sÄ sÀtt. Det Àr beklagligt att det har hÀnt men vad vi har förstÄtt hade de berörda inga lagtillhörigheter pÄ sig. För annars hade de inte kommit upp dit alls."

Johnny Nehls avslutar:

– Vad vi förstod pĂ„ ordföranden i RödBlĂ„a-fans, som kontaktade oss, pĂ„pekade man dock vad som hade hĂ€nt först efter matchen. DĂ€rför kan jag inte sĂ€ga sĂ„ mycket mer om det andra. DĂ€remot ska det alltid stĂ„ en publikvĂ€rd kvar, oavsett om det hĂ€nt nĂ„got pĂ„ en annan del av arenan.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!