Det var upplagt för fest i Åsundahallen. Och visst blev det en oförglömlig seriefinal – med två olika ansikten.

Rimforsa ledde med 5–1 och tycktes ha full kontroll på läget. Men två snabba powerplay-mål i mitten av matchen gav Solfjäderstaden nödvändig energi. Till slut vann med bortalaget med 9–5 efter en redan klassisk innebandymatch.

Det avgörande rycket kom med drygt fem minuter kvar. Rimforsa orkade aldrig resa sig efter Didrik Karlssons 6–5-mål efter 53:26.

Spelet hackade

Samtidigt som Solfjäderstaden firade avancemanget till division ett var flera av hemmaspelarna otröstliga. Det var ett grymt slut på en annars lyckosam säsong.

– Man har ju gått och laddat för den här matchen ett tag. Och så tappar vi allt... det känns för jävligt, säger RIF-målvakten Joakim Claesson och skakar på huvudet.

Gick det för lätt i början?

– Ja, jag tror det. Det spred sig någon form av falsk trygghet när vi ledde med 5–1. När väl Solfjädern gjorde ett par mål blev vi rädda och passiva. Den mentala biten gjorde att spelet hackade.

Claesson tror att Solfjäderstadens rutin fällde avgörandet i den tredje perioden.

– De har varit med om liknande situationer tidigare. Visst, vi har också några killar som har spelat stora matcher. Men vi har aldrig varit i den här positionen som lag.

Hur lång tid kommer det ta att smälta förlusten?

– Jag vet inte. Det blir inte speciellt roligt att gå till jobbet imorgon, om man säger så. Jag får försöka ta mig igenom den här jobbveckan. Sedan ska jag till Thailand. Det blir lite plåster på såren i alla fall.

Vassa i powerplay

RIF-tränaren Hasse Karlsson tycker att spelet i boxplay och powerplay blev avgörande.

– Vi hade flera lägen, men gjorde bara ett mål. Solfjädern gjorde tre raka PP-mål och fick momentum av det.

Vad sa ni till varandra inför den tredje perioden?

– Att vi skulle gå ut och njuta av situationen. Och inledningsvis tycker jag att det såg ganska bra ut. Vi hade skaplig koll på dem och hade några lägen att utöka ledningen till 6–4. Istället kom 5–5 och 5–6. Då tvingades vi öppna upp oss.

I slutet träffade Rimforsa både stolpen och ribban. Men nej, det svartvita hemmalaget hade inte marginalerna på sin sida. Matchen avslutades med att Rimforsabördige John Fransson, uppskattad slitvarg i Solfjädern, lyfte in 9–5 i tom kasse. Han blev därmed den siste målskytten i Åsundahallen.

Nästa säsong kommer Rimforsa IF spela i den moderna Hackelhallen, ett par stenkast från riksväg 23/34.