Panel: Stor genomgång inför semifinalen

Slutspelspanelen med Filip Gustafsson och Torbjörn Allvin är såklart tillbaka inför den nervkittlande SM-semifinalen mellan Västervik och Dackarna. Vilket lag går egentligen vidare till finalen?

Västervik - Dackarna

Västervik - Dackarna

Foto: Filip Gustasson/montage

Västervik2021-09-27 20:40

Dackarna och Västervik har mötts i slutspel flera gånger senaste åren, men är inte årets semifinal den hetaste på väldigt, väldigt länge?

Gustafsson: Jo visst är det så. För första gången sedan ligans glansdagar under slutet av 00-talet går ju faktiskt både Västervik och Dackarna in i slutspelet som storfavoriter. Den här semifinalen är stekhet, den absolut hetaste på många, många år. Världsförare i båda lagen, det finns en galen bredd i uppställningarna och två av ligans bästa lagledare som hungrar efter guld. Den här semifinalen kommer bli något alldeles extra.

Allvin: Minnet må vara kort ibland, men visst är det så. Det känns som att det är två riktiga giganter som ställs mot varandra. Två lag med superkompetenta förare – och också starka profiler. Det här har alla förutsättningar för att bli en klassiker. 

Om vi backar bandet lite. Dackarna slog ut Lejonen och fick sedan Västervik i semi. Vad säger ni om insatsen, är ni förvånade?

Gustafsson: Inte ett dugg. Jag kunde inte se någon annan utgång än att vi skulle få en supersemifinal mellan Dackarna och Västervik. Målilla-laget gjorde vad man förväntade sig mot Lejonen, och det var aldrig något snack om saken. Woffinden, Thorsell och Doyle såg ruskigt starka ut. Men för att summera lagets insats: Stabilt, men inte mycket mer än så. Nu kommer Teurnbergs mannar få växla upp, för motståndet är något helt annat.

Allvin: Nänä. Det som var förvånande var att Lejonen kunde matcha Dackarna så som de gjorde i Gislaved. Jag var på plats på OnePartner Group Arena och såg då ett heltaggat och skadeskjutet Lejonen prestera på sin allra yttersta topp – mot ett starkt Dackelag. Det var – faktiskt – lite ovisst inför returen förra veckan. Men väl där och då...nja det var liksom inget snack nånstans. Det var kort och gott klasskillnad. 

undefined
Jason Doyle har gått från klarhet till klarhet under säsongen. Nu måste han fortsätta leverera på topp om Dackarna ska rå på Västervik.

Vilket lag ska egentligen ses som favorit?

Gustafsson: Frågar du Morgan Andersson är nog Dackarna favorit – och tvärtom om du snackar med Mikael Teurnberg. Det är extremt öppet på förhand, och jämför man gubbe med gubbe ser det otroligt jämnt ut. Men jag har dock en känsla att Västervik får bära ett visst favoritskap – även om man inte vill det.

Allvin: Västervik i så måtto att de var före Dackarna i tabellen – och med två förare i laget som är i toppen av GP-serien. Dackarna med enligt mitt tycke en jämnare toppbesättning, där flera förare kan leverera på högsta nivå. Favoriter...? Tråkigt svar, men jag säger jämnt skägg. Fifty-fifty. 

De båda lagledarna har ju en tuff uppgift i att formera lagen. Om vi börjar med Dackarna, har Mikael Teurnberg tagit ut rätt förare?

Gustafsson: Absolut. Den sista platsen har ju på senare tid stått mellan Rasmus Jensen och succéamerikanen Luke Becker. Teurnberg har tidigare valt dansken till hemmamatcherna – och gör nu samma val. Helt klart väntat.

Allvin: Helt klart. Vi såg vad laget var kapabelt till i kvartsfinalreturen hemma i Målilla mot Lejonen. En enormt fin laginsats, där alla förare levererade och visade klass. Extra kul med Ricky Kling kan jag tycka. En hemmaförare som tar steg för steg hela tiden i sin comeback. 

Bredden i Västervik är om möjligt ännu bättre, och det kan inte ha varit lätt för Morgan Andersson att ta ut sin uppställning. Vad säger ni om laget han till slut valde?

Gustafsson: Jag har varit inne på det förut. Någon i Västervik kommer få en Anders Limpar-stämpel i VM 1994. Alldeles för bra för att sitta på en bänk, samtidigt som det inte går att peta någon i startuppställningen. För några veckor sedan skrev jag en text om den galna bredden som finns i Västervik – och hur jag hade formerat laget i slutspelet. Nu blev laget precis som jag förutspådde och detta är den absolut bästa startsjuan Västervik kan ställa på banan. Men oj vad det tar emot att inte ha med Viktor Kulakov. Jaimon Lidsey är också alldeles för fin för att sitta på bänken. Men det här är den starkaste sjuan.

Allvin: Vi vet att Morgan Andersson har järnkoll och vet vad han pysslar med. Det finns inget som jag kan peka på förhand som säger motsatsen till att han har valt fel startsjua den här gången heller. Klart att det är ett tufft val han gjort, men det ingår i hans uppdrag. 

Om vi stannar kvar lite vid lagledarna, visst tusan blir det en spännande match i matchen att följa? Andersson vs Teurnberg.

Gustafsson: Ohja. Det är alltid lite kittlande, och extremt spännande att följa, när den här typen av lagledare ställs mot varandra. Både Teurnberg och Andersson har ett enormt kontaktnät i speedwayvärlden, erfarenhet så det räcker och blir över samt den där förmågan att ta rätt taktiska beslut under matchen. Tillsammans med Jerker Eriksson i Smederna är de utan tvekan ligans bästa lagledare. Det här blir något att hålla ett extra öga på!

Allvin: Två ledare med enorm erfarenhet och kunskap. Det bli såklart en häftig match i matchen. Kanske är det att ta i en aning, men ni fattar. Det är ungefär som när Pep Guardiola och Mourinho möts för att snacka i fotbollstermer. 

undefined
Morgan Andersson, lagledare Västervik Speedway.
undefined
Mikael Teurnberg, lagledare Dackarna.

Vad blir nyckeln för Dackarna?

Gustafsson: Tre GP-förare, varav två med VM-guld i bagaget. Jag menar, Tai Woffinden, Maciej Janowski och Jason Doyle kan utan tvekan vinna matcher på egen hand, och där bakom finns Jacob Thorsell, Luke Becker och Rasmus Jensen som alltid kliver fram om någon GP-förare har det tufft. Får toppförarna till det samtidigt, då blir Dackarna ett monster.

Allvin: Bortamötet. Jag är tvärsäker på att Dackarna vinner hemma på Skrotfrag Arena, trots att så gott som alla förare i högstaligan framhåller banan i Målilla som en bra racingbana som de trivs på. Jag upplever det inte på samma sätt när vi pratar om Västerviksovalen. Där kan hemmaförarna ha mer fördel än vad Dackarna har på sin. Dessutom...Lindgren känner till varenda centimeter på banan i Målilla. Med det sagt: min känsla är att Dackarna bör ha med sig poängövervikt till returen. 

Vad blir nyckeln för Västervik?

Gustafsson: Självklart kommer det ligga en stor press på Fredrik Lindgren och Artem Laguta, som kört över precis allt motstånd i Bauhausligan såhär långt. Toppduon har knappt gjort en dålig match i Västervik på hela säsongen. Det finns dock ett orostecken: Bara några dagar efter semifinalen kan Artem Laguta köra hem sitt första VM-guld. Hur fokuserad kommer han egentligen vara på den svenska ligan? Men Västervik har en otrolig bredd, där förarna i väst två och fyra kan besegra vem som helst. Ena matchen kan Bartosz Smektala vara tungan på vågen – nästa gång kör Pawel Przedpelski eller Vadim Tarasenko full pott. Vi ska heller inte glömma att Västervik är en maskin på hemmaplan.

Allvin: Som jag nämnde förra veckan: tryggheten och den imponerande slagstyrka laget visat på hemmabanan. Det är klart att Västerviksförarna har med sig det inför semin. Sen tror jag mycket handlar om hur Smektala, Tarasenko och "reservföraren" matchar sina motsvarigheter i Dackarna. 

undefined
Västervik Speedway - Dackarna

Har ni något speciellt derbyminne som sticker ut lite extra?

Gustafsson: Oj, det är många genom åren. Semifinalen 2005, och i synnerhet Robban Johanssons insats, är något som kommer upp hos mig. SM-finalen 2007 får man inte heller glömma, där faktiskt Morgan Andersson ledde Dackarna till guldet. En av hjältarna som avgjorde på Ljungheden? En viss Fredrik Lindgren.

Allvin: Solklart vad som hände när vi backar bandet till 2007 och det mest klassiska möten av alla klassiska möten mellan klubbarna: SM-finalen. En final där Dackarna vann efter en rysare. 

Men vi har ju också en annan semifinal att se fram emot. Smederna mot Rospiggarna. Vem tar sig till final?

Gustafsson: Rospiggarna har imponerat något enormt på mig denna säsong. Det är så man bygger ett kollektiv som fungerar. Men här tar det tyvärr slut för Peter Janssons mannar. Det går inte att blunda för Smedernas förmåga att vara som allra bäst i ett slutspel. Jerker Eriksson kommer föra sitt lag till final – igen.

Allvin: Smederna. Det går inte att blunda för vad Jerker Eriksson åstadkommit med det här laget de senaste säsongerna. Jag är djupt imponerad – och visst bär det till final även denna gång. 

Slutligen, vilket lag vinner? Västervik eller Dackarna?

Gustafsson: Finns det liv i rymden? Hur många flickvänner har Vince Neil haft? Hur många cigaretter röks i en speedwaydepå under en säsong? Frågor som är lika svåra att svara på. Men jag kommer att säga Västervik här. Laget har alla komponenter för att gå hela vägen i år. Bredden, toppförarna och hemmaplansfördelen finns där. Men oj vilken kamp det kommer att bli. 

Allvin: Kollega Gustafsson tror på Västervik, då måste jag självklart tippa Dackarna. Men...inte bara för den skull. Min känsla är att Dackarna helt enkelt är starkare förare 1 till 5. Det avgör. 

undefined
Filip Gustafsson, nyhetsreporter på VT.
undefined
Torbjörn Allvin, sportreporter Vimmerby Tidning.
Maciej Janowski är en av tre GP-förare i Dackarna.
Maciej Janowski är en av tre GP-förare i Dackarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!