Dagsform. Det är en färskvara i idrott. Sannolikt kommer det lag med förarna som håller bäst form i 48 timmar och 30 heat att vinna SM-guldet i speedway.

Tittar man på Dackarnas och Smedernas finaluppställningar förare för förare så kan samtliga besegra varandra nummer mot nummer. Det är två oerhört jämn- och formstarka lag som kör om SM-guldet 2018. Jag håller det inte för omöjligt att vi för första gången får se en final avgöras med förlängningsheat. Men om jag ska dra till en spets i en enda förare, så skulle jag vilja säga att nyckeln ligger i hur Krzysztof Kasprzak presterar. Håller han samma nivå som i semifinalen blir Dackarna mycket svårslaget. Då skulle han själv kunna väga upp de poäng Dackarna kan tappa på reservplats, om nu inte Joel Kling är 100 procent.

Kasprzak är en världsförare i sina bästa stunder - men om inte formen finns där för dagen, kan han likväl bli ett lätt byte för Smederna.

Med semifinalen Smederna - Rospiggarna i nära perspektiv ska vi också veta att den här matchen kommer att leva i 30 heat. Det var inte många som trodde att Smederna skulle kunna lägga Rospiggarna på rygg efter 16 poängs underläge efter två heat i Hallstavik. Givetvis stärkte den mirakelvändningen Smederna inför finalerna - men det ger också en fingervisning om att inget är kört i speedway även om förutsättningarna ser omöjliga ut. Summa summarum. Det kommer vara tajta heat, mycket känslor, rävspel, kyligt väder och förare i siluetter från elljusets sken. Tiden på året då speedwaysporten är som allra vackrast. Det är upplagt för en speedwayrysare av bästa märke - som vi kanske inte skådat tidigare i modern tid.