Det var full fart på Hultsfred Drifttrack i helgen när evenemanget Hultsfred Driftays och BreisladdCompetition, arrangerat av Hultsfred Motorklubb, genomfördes. Röken och ljudet från gummi som brändes var påtaglig för alla de som var på plats för två dagar i driftingens tecken. Ett 100-tals bilar sammanlagt var på plats, med 32 deltagande i tävlingen.

Folk från stora delar av Sverige, och ett fåtal förare från Danmark, hade tagit sig till Hultsfred för att dels provköra för skojs skull, och dels för att delta i tävlingen på lördagskvällen där 22 000 kronor i prispengar fördelat till de tre bästa förarna stod på spel.

Några som var på plats var Anders Scharft och hans mekaniker Nikolaj Staer, boendes i närheten av den danska huvudstaden Köpenhamn.

Artikelbild

| Alexander Rydberg, till vänster om brorsan Johannes Rydberg.

– Jag var här i maj och njöt av banan och allt folk här, så jag ville komma tillbaka och prova på det igen, speciellt när det var en tävling också, säger Anders Scharft.

Något som lockar med Sverige för danskarna är utbudet av banor, som inte är lika stort i deras hemland.

– Det är ett stort problem att vi inte har så många ställen att träna på. Vi har mycket förordningar om ljud och så vidare, säger Scharft.

Scharft har inte varit involverad i driftingen alltför länge. Han började själv köra så sent som 2016, men det ångrar han inte.

Artikelbild

| Danske Anders Scharft (till höger) med sin mekaniker Nikolaj Staer.

– Man får en sådan adrenalinkick varje gång man kör. Det är verkligen jättekul att köra, enda nackdelen är väl att det är dyrt. Man får prioritera för att få det att funka, säger han.

Ett gäng från Dalarna tog sig även ned till Hultsfred över helgen för att köra. Bröderna Alexander och Johannes Rydberg från Ludvika mekade för fullt med den förstnämndes bil när vi stötte på dem i depån. Alexander har varit aktiv inom sporten i sex års tid och Johannes i fyra år. Att åka till flygfältet i Hultsfred var en självklarhet för deras del.

– Det är jätteskoj att vara här, och alla runtomkring är så hjälpsamma med allting, säger Alexander som får medhåll av brorsan Johannes.

Något som är märkbart när man är på plats är den familjära känslan, och ett brinnande intresse för sporten. Något som Hultsfred Motorklubbs ordförande Richard Loord, som även kör i SM, kan bekräfta:

– Ja, verkligen. Det är ingen prestige i det hela. Det är allt från nybörjare till mer erfarna som kommer hit. Det vi vill är att alla ska känna sig trygga och våga prova på det, och vi hjälper varandra. Om någon saknar en del till sin bil kan jag kanske bidra och tvärtom.

Detta var den sista tävlingen på Hultsfred Drifttrack innan den stora SM-deltävlingen 10-11 augusti. Ärofyllt för Hultsfred Motorklubb.

– Det är det verkligen, det ska bli jättekul, säger Loord.

När röken hade lagt sig på lördagskvällen stod det klart vem som gått segrandes ur BreisladdCompetition. Viktor Andersson var den som imponerat mest på jurymedlemmarna och tilldelats vinsten. Tvåa kom Johan Svensson, och på en tredjeplats hamnade Kristoffer Pehrsson.