Tobias från Västervik hamnade i Salming-serien

I förra veckan hade den emotsedda serien om Börje Salmings hockeyresa premiär på Viaplay. Från det tredje avsnittet kommer Tobias Svensson från Västervik att flimra förbi.

Tobias Svensson från Västervik har en så kallad statistroll som en av Börjes lagkamrater i Brynäs.

Tobias Svensson från Västervik har en så kallad statistroll som en av Börjes lagkamrater i Brynäs.

Foto: Privat

Tv-serier2023-11-25 17:00

Tobias Svensson är 38 år och kommer från Västervik men bor sedan många år i Norrköping. Han arbetar till vardags som idrottslärare på en högstadieskola och spelar två kvällar i veckan hockey med vad han beskriver som sitt "gubblag".

– Produktionen till serien kontaktade vårt lag och sökte folk som hade spelat hockey men som inte längre var aktiva. Sedan skickade vår klubb Fenix ut frågan och man fick anmäla sig om man var intresserad, berättar Tobias Svensson.

Han anmälde intresse och blev kallad till en enskild slags audition.

– Där kom vi fram till om jag skulle vara en del av det nordamerikanska laget eller Börjes lag, Brynäs. Jag hamnade i Brynäs andrakedja, säger Svensson med ett skratt.

Han beskriver rollen som en klassisk statistroll.

– Man var lite i periferin hela tiden. Var med på träningen när bröderna Salming var i fight med varandra, satt på bänken i vissa scener och sådär.

Under en veckas tid fick Tobias uppleva hur det går till på en påkostad produktion.

– Den delen var väldigt cool och kul att vara med om. Det var en väldigt noggrann och stor produktion, de la ner otroligt mycket tid på att få det bra. Många statister skulle flyttas runt, sminkas i ordning, det var väldigt detaljerat.

– De sa åt en att göra sig i ordning för att gå ut om en timma, sen tog det kanske en timma extra, då fick man hänga med de andra i omklädningsrummet så länge.

Hur var det att jobba med de etablerade skådespelarna som Valter Skarsgård?

– Roligt. Just Valter var väldigt trevlig och ödmjuk, mån om att alla skulle ha det bra.

För att vara så verklighetstroget som möjligt behövde även statisterna givetvis utrustas med tidstypisk utrustning. Produktionen hade dock ett begränsat antal skridskor. För Tobias del betydde det att pappa Thomas fick rota i gömmorna.

– Som tur var hade han sina gamla 70-talsskridskor kvar så jag hämtade dem i Västervik. De var väldigt...spännande att åka med. Som ett par Converse med skenor, kan man säga.

– Jag hade inlägg så foten skulle bli lite stabilare men det hjälpte knappt. Det blev inga snabba hockeystopp.

Tobias spelade hockey som junior i VIK, upp till 17-18-årsåldern och håller koll på hur det går för VIK än idag.

– Klart man gör det. Det är tråkigt att det går lite sämre just nu men jag håller tummarna att de håller sig kvar i Hockeyallsvenskan.

Valter Skarsgård spelar Börje Salming i den nya TV-serien.
Valter Skarsgård spelar Börje Salming i den nya TV-serien.
Karta: Himmelstalundshallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!