Gör en unikt stor satsning på uppfödning av travhästar

För drygt ett år sedan bestämde sig Daniel Johansson från Rumskullahult att förverkliga sin dröm. Nu har han införskaffat 20-talet fölston och påbörjat en unik satsning som travhästuppfödare.

Daniel Johansson med Thai Sarahya och fölet efter Maharajah som är en del av den satsning på uppfödning av travhästar som han gör under Stall Datos.

Daniel Johansson med Thai Sarahya och fölet efter Maharajah som är en del av den satsning på uppfödning av travhästar som han gör under Stall Datos.

Foto: Magnus Strömsten

Trav2022-07-08 12:00

Travsporten har alltid varit ett stort fritidsintresse för Daniel Johansson. Först som spelare och sedermera provade han att var med som delägare i hästar. För drygt ett år sedan bestämde han sig för att ta nästa steg.

– Först funderade jag på att ta tränarlicens, men insåg att det är relativt svårt. Att börja från noll och slå sig fram på egen hand. Därför valde jag att satsa på uppfödning. Jag har alltid varit lite nördig när det kommer till stamtavlor på hästar och gillar att hålla på med djur. Tidigare har jag bland annat sysslat med uppfödning av jakthundar, säger han.

undefined
Daniel Johansson började sin satsning för drygt ett år sedan och har nu 20-talet fölston.

I april förra året köpte han in sitt första sto. Kickans Girl som var ett av landets mest lovande ston som tvååring och tränades av Christer Jonsson från Ingatorp.

– Sedan dess har jag köpt in flera ston under fjolåret och numera har jag nästan 20 stycken. Det är kanske några fler än vad som är hanterbart så jag kommer nog behöva minska lite framöver.

Under våren har de första avkommorna sett dagens ljus. På senare tid har Daniel tagit hem många av stona med avkommor och har dem på bete i Mariannelundstrakten.

– Det drar lätt iväg med kostnader när man har hästarna inackorderade på stuterier. Dessutom gillar jag att ha dem hemma så att man kan träffa hästarna och hantera dem dagligen.

undefined
Det är viktigt att börja hantera fölen tidigt för att vänja dem vid människor.

I en hage nära gården i Rumskullahult går Thai Sarahya med ett stoföl efter Maharajah och Iris Palema med ett hingstföl efter Orlando Vici.

– Stoet är fött en dryg månad senare än hingsten, men hon är redan numret större. Det är roligt att se de små växa och förändra sig så pass snabbt.

Om ett år är fölen unghästar och redo att säljas vidare. 

– Först då har man chansen att få igen lite av sina investeringar, men det är riskabelt för man vet aldrig vad man får för dem på auktion. 

En riktig dyrgrip kommer förhoppningsvis nästa år. Det välstammade stoet Elusive Butterfly är betäckt med Greenshoe som är en av världens mest eftertraktade avelshingstar.

undefined
Nästa år har fölen växt till sig och är stora nog att säljas och påbörja sin bana mot att bli tävlingshäst.

Verksamheten drivs under namn Stall Datos och hästarna kommer att döpas med Datos som kennelnamn. Det är en förkortning av Daniel och Tobias.

– Tobias Fungbrant är med och investerar på nio av hästarna. Annars har jag gått in med pengar som jag jobbat ihop i mitt skogsföretag genom åren. Det är en kostsam hobby med trav, men drömmen är att få fram en stjärna att följa på tävlingsbanan.

De första fölen har fötts under våren. Det här stoet har fått namnet Datos Girl.
De första fölen har fötts under våren. Det här stoet har fått namnet Datos Girl.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om