Ymer om avstängningen: "Känns som en mardröm"

Mikael Ymer har uttalat sig för första gången sedan han stängdes av i 18 månader från tennisen för en dopningsöverträdelse. "Det känns som en hemsk dröm", skriver han på Twitter.

Mikael Ymer. Arkivbild.

Mikael Ymer. Arkivbild.

Foto: Alastair Grant/AP/TT

Tennis2023-07-25 14:02

Tidigare i juli kom beskedet att Sveriges bäste tennisspelare stängs av i 18 månader.

Anledningen?

24-åringen missade tre dopningstester 2021. Något som bryter mot Internationella tennisförbundets (ITF) antidopningsregler.

Efter att först frikänts av en jury med tre skiljedomare i juni 2022 överklagades domen till Idrottens skiljedomstol (Cas), som stängde av svensken i 18 månader.

Ifrågasätter avstängningen

Själv anser han att både beslutet och bestraffningen är felaktiga.

"Det känns som en hemsk dröm. Jag tycker inte att rättvisa har skipats. Varken med beslutet i sig eller den efterföljande bestraffningen, vilken ser helt oproportionerligt ut jämför med andra. Jag vill bara vara den bästa tennisspelaren jag kan bli under min korta karriär. Nu kommer jag behöva börja om från början. Och det finns ingen garanti för att jag lyckas", skriver Ymer på Twitter.

Han fortsätter:

"Jag är 24 år gammal, i mitt livs form med min högsta rankning någonsin, och jag har blivit avstängd i 18 månader. Jag är inte avstängd för att ha skaffat mig en orättvis fördel mot andra tävlande, för att ha vanärat sporten eller för att ha skaffat mig en ekonomisk fördel, utan för en logistisk teknikalitet som jag inte hade någon rimlig chans att undvika."

"Varför var jag annorlunda?"

Ymer menar att det hade varit omöjligt för honom att hinna i tid till det tredje missade testet då han hade varit tvungen att byta hotell.

Vidare ifrågasätter Ymer varför just han blev avstängd.

"Jag vet med säkerhet att andra spelare har frikänts efter tre missar (senast 2022), trots väldigt liknande omständigheter som mig. Så varför var jag annorlunda?"

Fakta: Mikael Ymer

Född: September 1998, i Skara

Världsrankning: 51

Meriter: Tog sig till final i Wimbledons juniortävling 2015. Debuterade 2015 i Stockholm Open som 17-åring och fick genom det en plats i Davis Cup-laget.

Aktuell: Avstängd i 18 månader för att ha missat tre dopningstester.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om