"Hyfsat läge att kliva in som Laver Cup-kapten"

Efter nästa veckas Laver Cup lägger Roger Federer racketen på hyllan. Men det är inte omöjligt att den schweiziske ikonen syns i turneringen även framöver. Som kapten. –Det skulle inte vara överraskande, säger svenske tennisprofilen Jonas Björkman.

Roger Federer, till höger, med lag Europas nuvarande kapten Björn Borg. Arkivbild.

Roger Federer, till höger, med lag Europas nuvarande kapten Björn Borg. Arkivbild.

Foto: Petr David Josek/AP/TT

Tennis2022-09-15 18:47

Jonas Björkman, som framför allt nådde stora framgångar i dubbel under sin aktiva karriär, ser det som mest troligt att Roger Federer för en lite mer tillbakadragen tillvaro direkt efter den stundande pensionen.

– Det är klart att han kommer att vara med och synas lite runt tennisen, men jag tror ändå att han kommer att dra sig tillbaka lite till en början, säger svensken.

Men sannolikheten finns att schweizaren kliver in i en betydande roll i Laver Cup. Federer var 2017 själv med och startade turneringen, som är något av tennisens motsvarighet till golfens Ryder Cup.

Avgående kaptener

Från starten fram till och med årets upplaga har legendarerna Björn Borg och John McEnroe varit kaptener för lag Europa respektive lag övriga världen.

– Men det är ju Borgs och McEnroes sista år som kaptener i Laver Cup. Det är klart att det kan vara ett hyfsat läge för honom att kliva in i den rollen med tanke på att han har en del i Laver Cup. Det skulle i alla fall inte vara överraskande, säger Jonas Björkman.

Den nu 50-årige smålänningen – som bäst världsfyra i singel – mötte Federer sammanlagt fem gånger i singel och förlorade samtliga möten. Den första kom redan i Wimbledon 2001.

– Efter den förlusten kände jag mer besvikelse över att jag förlorade, för då hade han inte riktigt slagit igenom. Sen gick det en runda till av Wimbledon så vann han mot (Pete) Sampras – det var matchen där han verkligen slog igenom, säger Björkman.

Tog dubbeltitel tillsammans

– Vid de andra förlusterna var det en annan situation då han höll till i toppen och jag var på dekis. Jag gjorde vad jag kunde i de matcherna.

Jonas Björkmans kanske starkaste minne av sina möten med Roger Federer är dock inget av ovanstående. Utan när de stod på samma sida av nätet och spelade hem dubbeltiteln i Rotterdams ATP-turnering 2001.

– Det var väldigt roligt att i alla fall ha fått möjligheten att spela med honom med tanke på vilken spelare han har varit och den nivå han har hållit i så många år, säger Björkman.

Jonas Björkman, mitten, mötte Roger Federer flera gånger under sin aktiva karriär. Arkivbild.
Jonas Björkman, mitten, mötte Roger Federer flera gånger under sin aktiva karriär. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om