Fler frågetecken kring Djokovic covid-test

Brittiska BBC har publicerat uppgifter som tycks uppvisa oegentligheter i det covid-test tennisstjärnan Novak Djokovic använde sig av för att försöka komma in i Australien.

Novak Djokovic testresultat ifrågasätts. Arkivbild.

Novak Djokovic testresultat ifrågasätts. Arkivbild.

Foto: Darko Bandic AP/TT

Tennis2022-01-28 15:34

Serben, som skulle delta i årets upplaga av Australian Open, nekades inträde i landet efter att ha vägrat uppge om han var vaccinerad mot covid-19.

Den ovaccinerade Djokovic har varit öppet kritiskt mot krav på vaccination och hävdade sig ha testat positivt för covid-19 den 16 december i fjol.

Det positiva resultatet var världsstjärnans främsta argument i hans visumansökan för att få undantagstillstånd att verka i Australien, vilken i slutändan avslogs.

Bekräftelsekod i fokus

Nu skriver det brittiska nyhetsmediet BBC att det finns saker som inte riktigt står rätt till när det gäller Djokovic testresultat.

Tidigare har tyska tidningen Der Spiegel ifrågasatt datumet för testet då man ska ha funnit en serbisk tidsstämpel som visat att testet genomfördes den 26 december, snarare än den 16 december.

Den här gången är det en bekräftelsekod som stått i fokus när det nu har varit BBC:s tur att nysta i soppan.

Enligt BBC har alla liknande testresultat en unik bekräftelsekod. Dessa följer en kronologisk tidslinje – i alla fall utom ett.

Körts genom åtta olika labb

Novak Djokovic test påstås avvika från detta genom att hans positiva första test har en högre kod än hans negativa andra, något som snarare borde vara det omvända.

BBC skriver att detta indikerar på att serbens test från den 16 december egentligen ska ha genomförts någon gång mellan den 25 och 28 december.

Man skriver även att de samlade testresultaten körts genom åtta olika laboratorier och att det inte finns någonting som tyder på att olika labb har separata bekräftelsekoder, vilket annars skulle kunna ha förklarat skillnaden.

Novak Djokovic har inte bemött BBC:s uppgifter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om