Domen: Ymer ljög – skyllde på sjuk bror

Svenske tennisstjärnan Mikael Ymer ljög om de missade dopningskontrollerna som fick honom avstängd i 18 månader. 24-åringen skyllde i ett fall på sin bror, vilket var ett rent påhitt enligt Cas.

Mikael Ymer. Arkivbild.

Mikael Ymer. Arkivbild.

Foto: Kin Cheung/AP/TT

Tennis2023-09-01 07:23

En sjuk bror var anledningen till att Mikael Ymer missade en dopningskontroll i augusti. Det hävdade åtminstone tennisstjärnan, som nu avslutat karriären.

Enligt Ymer lämnade han sitt hem i Sverige, satt uppe hela natten med sin påstått sjuke bror och råkade somna strax före kontrollen.

Problemet? Ymers yngre bror var i Finland vid det tillfället.

Det skriver Idrottens skiljedomstol Cas i sin dom som nu offentliggjorts.

"ITF (Internationella tennisförbundet) har lagt fram bevis för att spelarens yngre bror var på en turnering i Finland vid det tillfället, vilket innebär att spelarens beskrivning inte kan vara sann. Spelaren drog därefter tillbaka sin invändning", skriver Cas.

Vid ett annat tillfälle hade Ymer sagt att han stannat kvar i Spanien efter att ha åkt ur Barcelona Open. I själva verket hade han rest till Etiopien, skriver Cas.

Ymer missade ytterligare en kontroll och stängdes av från proffstennisen i 18 månader för brott mot dopningsreglerna. Han var då Sveriges högst rankade tennisspelare.

Kort senare valde han själv att avsluta karriären då han menar att avstängningen var "orättvis".

Fakta: Mikael Ymer

Född: September 1998, i Skara.

Meriter: Tog sig till final i Wimbledons juniortävling 2015. Debuterade 2015 i Stockholm Open som 17-åring och fick genom det en plats i Davis Cup-laget.

Tog sig in på topp-100 2019, och nådde sedan topp 50 i april 2023. Han blev den första svensken att ta sig in i topp 50 sedan Robin Söderling i maj 2012.

Aktuell: Stängdes i juli av i 18 månader för att ha missat tre dopningstester. Har nu valt att avsluta karriären.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om