Tandlöst - Tyringe kan vara ifatt direkt

Kalmar HC var på vippen att ta sig till Allettan. Nu riskerar de att åka ur. Jumbon Tyringe - 29 poäng bakom i södra HockeyEttan kan istället nå playoff till Allsvenskan. Det är skevt.

Krönikören tycker att det borde vara en annan poängfördelning för lagen att ta med sig in i kommande Fortsättningsserien.

Krönikören tycker att det borde vara en annan poängfördelning för lagen att ta med sig in i kommande Fortsättningsserien.

Foto: Michael Nordin

Sport2019-12-12 13:02

Grundserien tog slut i onsdags. 

Ska vi prata Vimmerby så avslutade de med flaggan i topp. Storseger mot HC Dalen och ett spel som övertygade. Slutsummeringen är däremot knappast godkänd. En slutlig åttondeplats, för ett lag som förra säsongen vann södra HockeyEttan. 

Det är en besvikelse. Nu kan vi stryka ett streck över den där fina sviten på att ta sig till Allettan år efter år. Det var om vi ska se krasst på det, inte heller någon överraskning att den där sviten skulle spricka. 

Laget har inte räckt till mot topplagen, förutom i några enstaka matcher. Vi kan konstatera att motståndarna helt enkelt varit bättre. Så är verkligheten ibland. 

Nu väntar en ny verklighet, i Fortsättningsserien. Det är en ny erfarenhet för Vimmerby. 

Känslan är att VH går in i den nya serien mellan jul och nyår med positiva vibbar. Sedan Horsky tog över har laget hittat en stor trygghet i försvarsarbetet. Special Teams (powerplay och boxplay) håller bra klass. Flera spelare har också tagit rejäla kliv sedan de inledande sex-sju omgångarna, tänker bland annat på målvakterna Rydén och Walldén, inte minst på backarna Linus Ljung, Herman Johansson och Edwin Johansson – och rappe forwarden Oscar Gustafsson. 

18 omgångar väntar, där VH kommer ha trippelmöten mot Kalmar, Mörrum, Dalen, Borås, Hanhals och Tyringe. Kalmar får med sig 6 poäng in i den nya serien, där de övriga lagen får poäng i fallande skala (5, 4, 3, 2, 1, 0 poäng) beroende på tabellplaceringen i grundserien. 

Och här kommer vi till min poäng. Jag tycker det är galet. Kalmar borde få med sig fler poäng in i Fortsättningsserien. De föll på målsnöret och var bara ett sent Halmstadsmål mot Borås, från att ta sig till Hockeyettans finrum, Allettan.

Redan efter bara två av totalt 18 omgångar kan alltså jumbon Tyringe vara ikapp just Kalmar i den nya serien. Nä, det rimmar illa. 

VH kämpade hårt för att försöka ta sig förbi Mörrum i tabellen, men ärligt talat spelar det nog inte så stor roll för fortsättningen. Om de lyckas hade de fått med sig fem poäng, istället för fyra. I slutändan lär det inte ha så stor betydelse, då det är så många poäng att spela om i den nya serien. Gör VH rent hus tar de 54 (!) poäng i Fortsättningsserien. Då kan ni själva räkna ut att tabellplaceringen i grundserien har ringa betydelse – vilket jag tycker är knasigt. 

Kalmar var nära att gå till Allettan. Nu får de bara med sig sex poäng in i Fortsättningsserien.
Kalmar var nära att gå till Allettan. Nu får de bara med sig sex poäng in i Fortsättningsserien.
Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!