Formmässigt sett är det Vetlanda som kommer in i derbyt med de bästa resultaten i ryggen. Laget har två segrar på de två senaste och totalt fyra segrar på sex matcher i Elitserien. Det har räckt till en andraplats så här långt.

För Dackarna ser det värre ut. Det blev storstryk mot Västervik senast (58–32) och laget ligger just nu utanför slutspelsplats med bara två segrar i bagaget.

Men formen kan vara av mindre betydelse inför torsdagskvällens uppgörelse. Historiken visar att Smålandsderbyt brukar, med få undantag, bjuda på jämn speedway.

– Jag skulle vara väldigt nöjd om det var tajt. Sedan väger det förhoppningsvis över åt vårt håll. Historiskt sett är det en väldigt tuff bortamatch. Först och främst handlar det om att göra en bra tävling och ha slagläge i slutet, säger Dackarnas lagledare Peter Karlsson.

Dackarna har anledning att känna optimism inför matchen. Efter en tuff säsongsinledning med mycket skador får nu laget tillbaka stjärnan Maciej Janowski.

– Vi får in vår ordinarie lagkapten. En förare som är i form, vad det verkar. Han har leverat bra i de seriematcherna han har kört efter skadan. Janowski är snäppet duktigare chaufför än Vaclav Milik som han ersätter, säger Peter Karlsson.

Vad betyder Janowski för laget i depån?

– Han är ju relativt ung fortfarande, men ändå lugn. Han har kaptensrollen i sitt polska lag med. I depån är han inte jättepratig, men han har koll och kan leda med bra resultat. Joel Kling fick kliva in som kapten i hans ställe och jag hade hoppats att kaptensbindeln skulle lyfta Joel lite. Kanske blir det ett lyft nu i stället, när han slipper vara kapten.

Korttidskontrakterade Vaclav Milik har i och med Janowskis comeback kört sin sista match i Målillalaget – för den här gången. Så här sammanfattar Peter Karlsson hans sejour i Dackarna:

– Milik har haft lite problem med formen och har inte riktigt kunnat göra sig själv rättvisa. Men jag är ändå imponerad av honom. Det är en bra kille som har en bra inställning. Vi skiljdes åt på ett positivt sätt och nu har han fått ett korttidskontrakt med Indianerna, det är kul för honom.

Under transferfönstret passade Vetlanda på att förstärka laget med GP-föraren Artem Laguta. Han gör sin debut i torsdagens match mot Dackarna.

– Vetlanda har gått lite över förväntan. Det är en kompetent klubb som vet hur man gör för att ta sig långt i det här. Zmarzlik har varit fantastisk och knappt släppt några poäng, säger Peter Karlsson.

Vad blir viktigt på banan i Vetlanda?

– Starten. Där avgörs det helt och hållet. Det är en väldigt tuff bana om man har problem i starten. Man kan köra snabbt, men om man ligger efter så brukar det se ut så hela heatet.

Följ matchen: Vi liverapporterar från Vetlanda motorstadion i vår app och på vimmerbytidning.se med start 19.00.