Tog SM-guld – klar för Rio De Janerio: "En dröm"

Han tog SM-guld som junior. Nu har Vimmerbybördige Mathias Sjöström slagit till även på seniornivå. "Tidigare har jag prenumererat på fjärdeplatser, nu fick jag äntligen vinna SM-guld". Nu siktar skytten på Rio De Janeiro.

Så här glad blev Mathias Sjöström, i mitten, när han klev upp på prispallen som guldmedaljör i SM i frigevär.

Så här glad blev Mathias Sjöström, i mitten, när han klev upp på prispallen som guldmedaljör i SM i frigevär.

Foto: Privat

Sportskytte2023-08-10 16:00

Mitt i prick – på 300 meters avstånd. Det är inga enkla förutsättningar. Men, träning ger färdighet. Mathias Sjöström vet. 

– Jag har lagt om fokus i år. Tidigare har jag mest tränat och tävlat skytte på 50 meter, men nu har jag satsat på 300 meter.

Varför?

– Jag har länge velat kvalificera mig till militär-VM i Brasilien i slutet av september. 

Sagt och gjort. Nu är han klar för VM, Brasilien och tävlingen som avgörs i Rio De Janeiro. Och nog tycks det som att förbundsledningen gjort rätt i valet av Sjöström som en av tre svenska uttagna herrskyttar.  

När SM i Västerås nyligen avgjordes imponerade han stort. 

Först norpade han ett brons i klassen standardgevär. Med sina 568 poäng (maxpoäng 600) var han en bra bit bakom "omöjliga" duon Karl Olsson och Elin Åhlin. 

– De stod lite i en klass för sig, vilket var väntat. De är nog Sveriges mest rutinerade och meriterade skyttar i den här klassen. 

Trots det skulle bronset bli till guld för Sjöström, i en annan likvärdig klass. Den i frigevär. 

– För min och "Kalles" (Karl Olsson) del så är det ingen skillnad i vare sig gevär eller utrustning, men för vissa andra kan det vara så. I frigevär delar de även upp herrar och damer var för sig. 

Efter två av de tre inledande momenten, liggande och knä, talade det mesta för att Olsson skulle vinna igen. Han ledde med två poäng före Mathias Sjöström – och bara ståendeskyttet återstod. Något som inte direkt är Sjöströms favoritdisciplin. 

– Jag brukar ha svårt för just det, men den här gången gick det jättebra. Jag vann till slut med en poäng och fick 580 totalt. Det är riktigt bra och en tangering av mitt tidigare bästa resultat. 

SM-guldet var bärgat, vilket alltså var hans första på seniornivå. 

Hur firade du?

– Faktiskt inget speciellt eftersom vi hade tävling dagen efter, i 50 meter (åttonde plats). Men något får jag hitta på, säger den numera Linköpingsboende guldmedaljören med ett skratt. 

Han kan också glädja sig åt att det snart stundar ett militär-VM för honom, i Brasilien.

Men du är väl inte militär...?

– Nej, men jag är bandvagnsförare i hemvärnet och får därför vara med. 

Siktar du på medalj även i VM?

– Det blir otroligt tufft. Når jag samma nivå som i SM (580 poäng) så blir det säkert en framskjuten placering, men det kommer inte räcka till medalj. 

Mathias Sjöström gav tummen upp efter sin insats i SM.
Mathias Sjöström gav tummen upp efter sin insats i SM.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!