Kan ta stort steg mot slutspel

Hett derby, javisst. Men den här derbyfighten är mer än så. Å ena sidan kan vinnaren – om det nu blir någon – ta ett stort kliv mot slutspel. Å andra sidan får förloraren ofantligt svårt att nå dit. – Vetlanda måste ses som stora favoriter, säger Dackarnas Mikael Karlsson.

Viktiga kuggar. Rune Holta och Peter Ljung vet hur man hanterar banan i Vetlanda efter flera år i Vetlandadressen. Ikväll ska de försöka föra Dackarna till derbyseger i den oerhört viktiga matchen.

Viktiga kuggar. Rune Holta och Peter Ljung vet hur man hanterar banan i Vetlanda efter flera år i Vetlandadressen. Ikväll ska de försöka föra Dackarna till derbyseger i den oerhört viktiga matchen.

Foto: Magnus Strömsten

Speedwaybilagan2016-07-05 08:17

Elit Vetlanda mot Dackarna. Mycket större än så blir inte en match i svensk speedway. Det är bara att kolla på historiken, rivaliteten och derbykaraktären för att förstå varför. 

Det skiljer bara några ynka mil mellan två av landets verkliga giganter i sporten.
Ikväll står mycket på spel. Det gör derbyt extra kittlande.

– Det ska bli jättekul. Det är helt klart en av årets roligaste matcher, säger Mikael ”Kråka” Karlsson.

Slår ur underläge

Båda lagen har en liknande säsong bakom sig, men med en väsentlig skillnad. Vetlanda lyftes i vanlig ordning fram som favorit till SM-titeln. Dackarna var däremot mer av ett osäkert kort i förhandssnacket.

Efter åtta omgångar har lagen lika många poäng, sju – och samma ”målskillnad”, -6. Med bara sex matcher kvar att köra är kvällens derby extra betydelsefullt i den hårda kampen om en slutspelsplats. Till Masarna på fjärdeplatsen har de båda Smålandslagen tre poäng.

– Vi får inte glömma att Vetlanda var seriefavoriter innan serien. Vi slår helt klart ur underläge, men självklart har vi chans att vinna, fortsätter Mikael Karlsson.

Norskt före danskt

Han har kunnat glädja sig åt en stigande formkurva hos flera av hans förare. Som Patryk Dudek, som blev polsk mästare häromdagen. Som Peter Ljung, 14-poängare senast och Rune Holta, som körde bra i den senaste polska ligamatchen.

– Det enda frågetecknet just nu i startsjuan när det gäller formen är väl egentligen Kacper Gomolski. Han tog inte plats i sitt polska ligalag i helgen.

Dackarnas startsjua var dock långt ifrån självskriven.

– Vi bestämde oss sent, för att ge förarna chansen att visa vad de går för i helgen. Jag kan väl säga så att det framför allt stod mellan Holta och Jepsen Jensen.

Återigen föll Dackevalet på norrmannen.

– Han har kört i Vetlanda i många år och brukar alltid göra ett par riktigt bra heat i varje match. Vi tror mycket på Rune, menar Mikael Karlsson.

Vetlanda har fått in Emil Sayfutdinov. Är Vetlanda starkare nu än när ni mötte dem senast (stryk 43-47)?

– Nja, jag vet faktiskt inte. Visst, de har ett par grymma toppförare i sitt lag, men de måste också känna att de har en stor press på sig att vinna.

– Jag har en positiv känsla inför matchen. Vi har flera förare som är vassa och vi har byggt vårt lag på ett helt annat sätt än Vetlanda. Reservsidan blir som alltid viktig och där tycker jag vi har ett övertag. Sedan måste vi förstås matcha deras toppförare.

Att flera av Dackarnas förare har ett förflutet i Vetlanda och känner banan väldigt väl kan bli avgörande.

Avgörande för seger och att Målillalaget på allvar utmanar om en plats topp-fyra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!