En ny kapten tar befälet

35 år gammal. Men de som tror att Peter Karlsson har kommit till Luxo Stars för att pensioneras tror fel. - Suget är större än någonsin, säger Luxo Stars nye lagkapten.

Kapten med guld i sikte. Peter Karlsson är Luxo Stars nye lagkapten efter Stefan Andersson. Fjolårets guldhjälte i Kaparna har bytt väst för att få en nytändning och nu är han lättare och mer sugen på speedway än någonsin.

Kapten med guld i sikte. Peter Karlsson är Luxo Stars nye lagkapten efter Stefan Andersson. Fjolårets guldhjälte i Kaparna har bytt väst för att få en nytändning och nu är han lättare och mer sugen på speedway än någonsin.

Foto:

Speedwaybilagan2004-04-29 09:24

Att Peter Karlsson valde Luxo Stars i höstas var ingen större överraskning.
- Jag var på gång till Luxo Stars redan inför 2003, men då kom brorsan Mikael före. I efterhand känns det bra, eftersom vi vann SM-guld med Kaparna ifjol. Men efter SM-finalen kände jag att jag hade gjort mitt i Kaparna. Jag behövde ett miljöombyte och då passade Luxo Stars bra, det är en proffsig klubb som jag fått väldigt gott intryck av, säger Peter Karlsson.
Men det fanns fler klubbar med i bilden?
- Både Kaparna, Smederna och Vargarna kom med seriösa anbud, men Luxo Stars kändes klart bäst.
Hur har du förberett dig i vinter?
- Jag har tränat väldigt bra, och är fyra kilo lättare i år. Den nya matchvikten är 64 kilo.
- Jag har bevarat mitt material och går in i den nya säsongen med vetskapen att jag var bäste poängplockare i fjolårets slutspel. Det känns bra.
Du har tävlat sparsamt på försäsongen, bra eller dåligt?
- Jag hoppas inte att det ska sätta spår i min åkning, och nu när jag väl kommit igång har det fungerat väldigt bra. Eftersom jag inte fick något kontrakt med Wolverhampton så började jag inte åka förrän innan påsk, det har varit frustrerande att se brorsan (Mikael) köra två gånger i veckan samtidigt som jag bara stått och stampat.
Försäsongsresultaten har dock varit mycket positiva för Peter Karlsson. Han vann två öppna tävlingar i Tyskland under påskhelgen och har imponerat när han kört i sitt polska klubblag Lublin.
- Det är skönt att det gått så bra som det har gjort, det är alltid lurigt att gå in i en ny säsong, speciellt när man börjar tävla relativt sent.
Peter Karlsson efterträder Stefan Andersson både i laget och som lagkapten. Kanske ett känsligt uppdrag med tanke på turerna när Stefan lämnade klubben
- Det känns inspirerande att ta över kaptenssysslan efter Stefan. Att Stefan lämnar Målilla har inte jag haft något att göra med. Vi båda känner till branschens fördelar och nackdelar. Det är inga hard feelings mellan mig och Stefan.
Vad kan du tillföra som kapten?
- Min inställning. Den försöker jag överföra till de andra förarna. Jag har inställningen att ge 100 procent i alla förhållanden.
Du är i Luxo Stars för att ta guld, hur har du uppfattat laget tidigare år?
- Luxo Stars har varit ett litet mysterium i flera år. Ett bra lag på papperet, med bra organisation. Visst, de har haft stora bekymmer med skador, men något måste varit fel. Kanske kan ledarskiftet bli en vändning.
Att få köra tillsammans med lillebror Mikael Max ser Peter fram emot.
- Det ska bli djäkligt kul, vi är seriösa båda två och har samma syn på sporten. Men vi har inte kört ihop i Sverige sedan 1996 då vi körde i Örnarna.
Hur gick det då?
- Det året vann vi SM-guld.
Du har inte kört Grand Prix sedan 2001, är det ett avslutat kapitel för Peter Karlsson?
- Nej, jag siktar på att ta mig till Grand Prix igen, men det blir tuffare för varje år att ta sig dit. I år är det sista året man kan kvala in.
Under fjolåret inträffade många allvarliga olyckor, har sporten blivit farligare?
- Sporten har inte blivit farligare, men det finns en del unga killar som tar lite väl stora risker. Själv har jag klarat mig rätt bra, men för tre år sedan gick höften ur led. Det är först i år jag är helt återställd.
Känner du samma hunger inför en säsongsstart som för tio år sen?
- Ja, men kanske på ett annat sätt. Jag har nog bättre pejl på läget nu än vad jag hade för tio år sedan då det bara var åkandet som gällde.
Vad är en speedwayförares bästa egenskap?
- Att kunna hantera press, både från sig själv och omgivning. Man måste dessutom vara kylig, heatet är inte över bara för att man missade starten.
Hur trivs du på Målilla Motorstadion?
- Jag har inte kört där sedan 2002, eftersom jag var skadad ifjol. Men den gången tog jag tolv poäng. Målilla passar mig bra.
Vad kan de nya lagledarna Anders Fröjd/Igge Pettersson tillföra?
- Det är bra killar som jobbar målinriktat. De är duktiga på att få alla att jobba åt samma håll och inse allvaret i varje heat. Igge är mycket positiv människa, kanske inte jättekunnig om speedway, men är duktig på att förmedla det enkla och få alla att trivas.
Du blir 35 år i år, är Luxo Stars din sista klubb?
- Det vet man inte, jag har två år framför mig i Målilla. Sedan får vi se, jag brinner fortfarande för det här.
Hur vill du se Luxo Stars uppträda i år?
- Ett lag med lagkänsla, där alla tar det seriöst. Det spelar ingen roll hur banan ser ut, det är minst lika djävligt för motståndarna.
Vad gör du den 27 september? (Då körs SM-finalen)
- Jag hoppas att jag kör speedway.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!