Elitserieförare riskerar lång avstängning

Lejonens polske förare Maksym Drabik riskerar hårt straff sedan han erkänt att han fått näringstillskott i samband med en speedwaymatch hösten 2019.

Lejonens Maksym Drabik har fastnat i en dopningkontroll.

Lejonens Maksym Drabik har fastnat i en dopningkontroll.

Foto: JONAS LJUNGDAHL

Speedway2020-01-21 18:50

Drabik fick lämna ett dopningsprov i samband med den andra finalmatchen i polska ligan, i slutet av september 2019.

Hans svenska klubb Lejonen skriver på sin hemsida att kontrollen inte gav något utslag, men på frågor som ställdes svarade 21-åringen att han fyra dagar innan matchen fått ett näringstillskott i droppform. Näringsämnet uppges användas av såväl speedwayförare som andra idrottare. Syftet är att påskynda återhämtning och hjälpa till att hålla vätskebalansen.

Ämnet i sig är inte förbjudet, men reglerat till att man maximalt får ta 100 ml per tolv timmar. Enligt Lejonen hade Maksym av sin polska klubb Wroclaws läkare fått 500 ml vid ett tillfälle. Han hade kunnat ta 200 ml per dygn flera dagar i rad och därmed totalt en större mängd. Men fallet handlar alltså om för stor mängd vid ett tillfälle.

Enligt Lejonen hade Maksym Drabik under hösten problem med magen, delvis baserat på kostomläggning. Han hade svårt att hålla vikt och vätskebalans och förlorade styrka. För snabbare återhämtning inför sista avgörande finalmatchen gav klubbens läkare detta tillskott.

Lejonen skriver ytterligare på sin hemsida:

"Från Lejonens håll är det solklart att vi tar avstånd från all form av dopning, fusk eller andra regelbrott. Det är också tydligt reglerat i våra förarkontrakt. Det straff Maksym kan komma att få för detta får vi acceptera, men hoppas självklart att situationen bedöms som lindrig givet de fakta vi fått till oss. Lika självklart är det för oss att stötta personen Maksym Drabik i den situation han som idrottsman försatt sig i."

Enligt Aftonbladet riskerar Drabik upp till fyra års avstängning för att ha brutit mot antidopningsreglerna.

Karta: Gislaved
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!