Vetlanda numret större än ett ungt Dackelag

Det var "smygpremiär" på Skrotfrag Arena i lördags. Nu var det dags på riktigt och en nivå till när första mötet i Dackarna-Vetlanda Challenge avgjordes. Hur skulle egentligen Dackarnas unga förare mäta sig mot Vetlandas något mer rutinerade förare?

Gästerna var vassast i första mötet i Dackarna-Vetlanda Challenge. Dackarna hade svårt att hänga med.

Gästerna var vassast i första mötet i Dackarna-Vetlanda Challenge. Dackarna hade svårt att hänga med.

Foto: Haris Dreco

Speedway2021-05-24 20:19

Svaret på den frågan får vi väl säga var lite både och, vilket var helt väntat. Vi återkommer till det. 

Vädret var i vart fall helt på Dackarnas sida. I närmast perfekt speedwayväder fick vi se inlånade Kim Nilsson enkelt ta hem aftonens första heat i prestigemötet mot Vetlanda. 

Sedan kom det att handla mycket om gästerna i de närmast efterföljande racen. Det blev två enkla femettor på raken för Vetlanda, som seglade iväg i poängprotokollet. Maksymilian Bogdanowicz och Tero Aarnio hade inte mycket att hämta i andra heatet, inte heller Theo Johansson och Sammy van Dyck i det tredje. 

Det dröjde till heat sex innan Dackarna fixade kvällens första poängövervikt – och skulle det visa sig också det enda. Hur som helst kom det efter en imponerande körning av 15-årige löftet Sammy van Dyck. Han visade bakhjulet för Filip Hjelmland, Max Bogdanowicz och Lucas Woentin. Den unge Dackeföraren firade med att knyta näven när han lämnade ovalen för att ta sig till depån. 

Han fick chansen bara två heat senare – då blev det en nolla. 

Efter halva matchen hade Vetlanda ryckt åt sig en ledning med åtta poäng. Två heat senare hade de mer eller mindre säkrat vinsten i första kampen i Dackarna-Vetlanda Challenge. Detta sedan Alexander Woentin och Victor Palovaara anfört laget till nya trepoängare. 

När vi summerat matchen blev det seger med stora siffror för Vetlanda: 32–52. I hemmalaget var etablerade Kim Nilsson som väntat i en helt egen division. Tyvärr var han inblandad i en krasch i det tolfte heatet och kunde inte slutföra matchen. Hans facit elva av tolv möjliga poäng. Utöver hans körning var Sammy van Dycks det stora glädjeämnet för Dackarna. Det blev fina sju poäng totalt för honom. Tero Arnios heatseger i det sista racet var också glädjande sett med hemmaögon. 

På onsdag är det returmöte i Vetlanda.

Returen körs i Vetlanda på onsdag.
Returen körs i Vetlanda på onsdag.
Dackarna-Vetlanda: 32-52

Poäng Dackarna: Kim Nilsson 11 (3,2,3,3), Sammy van Dyck 7 (0,3,0,2,2), Tero Aarnio 7 (0,2,0,2,0,3), Maksymilian Bogdanowicz 5 (1,1,1,1,1,0,) Theo Johansson 2 (1,0,0,1,0), Avon van Dyck (0,0,0)

Vetlanda: Alexander Woentin 14 (1,3,3,3,2,2), Peter Ljung 13 (2,0,2,3,3,3), Viktor Palovaara 11 (3,1,1,3,2,1), Filip Hjelmland 9 (2,3,2,2,0), Lucas Woentin 5 (2,0,1,1,1).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!