Västervik bjöd upp till dans

Många befarande en storförlust, men Västervik Speedway ville något annat borta mot SM-favoriten Rospiggarna.

Daniel Henderson fick en tuff debut i Västerviksvästen i och med det bara blev en poäng på tre heat.

Daniel Henderson fick en tuff debut i Västerviksvästen i och med det bara blev en poäng på tre heat.

Foto: Rikard Nilsson

Speedway2018-05-29 22:08

Gästerna från ostkusten visade ingen respekt för hemmalaget från Hallstavik i den varma sommarkvällen.

Med tanke på att Västervik körde riders replacement för skadade Peter Kildemand så var laget sårbart om någon av de andra förarna inte skulle leverera.

– Vi gör en bra match. Rospiggarna borta är ingen lätt match och vi har bra resultat med oss inför returen som gör att vi har en bra chans på bonuspoängen, säger Grzegorz Zengota efter förlusten med 42–48.

Inledningsvis var det Västerviksförare som var snabbast iväg från start och hittade runt bäst på HZ Bygg Arena.

Två förare som drog ett tungt lass under de sex första heaten var Grzegorz Zengota och Mikkel Bech Jensen. De såg till att Västervik var i ledningen efter sex heat med 21–15.

Ett bra bevis på att Västervik bemästrade banan bäst inledningsvis var när Matej Zagar och Grzegorz Zengota tog en femetta i det tredje heatet mot hemmafavoriterna Andreas Jonsson och Jacob Thorssell.

Zengota svarade för en ny stark prestation när han slog GP-föraren Jason Doyle efter tuff uppvaktning i fyra varv i det sjätte heatet. Ett av matchens bästa heat.

– Jag hade bra fart på cykeln och det gällde bara att vara koncentrerad under alla fyra varven, menar Grzegorz.

Efter den chockartade inledningen för hemmapubliken växlade deras favoriter upp i det sjunde och åttonde heatet där blev två raka femettor genom Robert Lambert/Jason Doyle samt Andreas Jonsson/Samuel Masters.

Därmed hade underläget vänts till en ledning med 25–23.

Västervik nedslogs dock inte av att man hade tappat ledningen, utan laget fortsatte att bjuda upp till bra motstånd.

Inför det 13:e heatet var ställningen 37–35 till hemmalaget, men uppgiften blev inte enklare av att Matej Zagar gick omkull av egen i startkurvan med påföljd att han blev utesluten.

I omstarten gav inte Rospiggarnas Max Fricke och Jason Doyle Västerviks Peter Ljung någon chans i startböjen och därmed kunde hemmaförarna ordna en femetta som innebar ledning med 42–36 inför nomineringsheatet.

Matej Zagar vann det första nomineringsheatet, men det hjälpte alltså inte eftersom Mikkel Bech Jensen kom sist. Därmed var underläget ointagliga 39–45 inför det 15:e heatet.

Peter Ljung gav sig inte i det 15:e heatet när försökte passera Max Fricke precis intill sargen. Fricke lämnade inte mycket utrymme som innebar att Ljung blev rejält inklämd med resultatet att han gjorde en vådlig vurpa.

Fricke ansågs vara orsaken till kollisionen och blev utesluten.

Doyle vann omstarten före en jagande Ljung, som slog armen i samband med kraschen.

– Jag är nöjd med min insats. Banan var svårbemästrad med tanke på att det var gropig. Visst fick jag köra många heat, men gillar att köra mycket och försöka hjälpa laget, säger Grzegorz Zengota.

Zagar blandade och gav. Blandade riktigt högt med ganska lågt.
Zagar blandade och gav. Blandade riktigt högt med ganska lågt.
Matchfakta

Rospiggarna–Västervik Speedway 48–42

Elitserien

Poäng, Rospiggarna: Jason Doyle 12+2 (5 heat), Samuel Masters 10+1 (5), Andreas Jonsson 10 (5), Robert Lambert 8+1 (5), Max Fricke 7 (5), Jacob Thorssell 0 (2), Kenneth Hansen 0 (3).

Västervik: Matej Zagar 9 (5), Peter Ljung 9 (5), Grzegorz Zengota 8+3 (6), Mikkel Bech Jensen 8 (6), Bartosz Smektala 6+1 (5), Daniel Henderson 1 (3).

Publik: 4 218.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!