Artem Laguta: "Jag har ansökt om polsk licens"

Ryska idrottare portas just nu från idrottsevenemang världen över. Den regerande världsmästaren i speedway, Artem Laguta, är en av de som kan komma att drabbas.

Regerande världsmästaren Artem Laguta ansöker nu om polsk licens.

Regerande världsmästaren Artem Laguta ansöker nu om polsk licens.

Foto: Torbjörn Allvin

Speedway2022-03-03 14:08

Rysslands invasion av Ukraina har fått stora konsekvenser på många plan. Idrottsutövare från Ryssland är inte längre välkomna i flera länder. I väntan på beslut i frågan huruvida ryska speedwayförare ska få köra i Polen och Sverige eller inte gör Västervik Speedways Artem Laguta sig redo för en ny säsong. Det berättar han till den polska Sportowefakty.pl

– Jag har ansökt om att få köra på polsk licens. Jag har bott i Polen i tio år, mina barn går i polsk skola. Jag känner mig verkligen europeisk. Som jag ser det kan jag inte göra någonting annat. 

Laguta är även tydlig med att ta avstånd från Vladimir Putin och kriget i Ukraina.

– Det här är inte mitt Ryssland, det är Putins Ryssland och jag vill inte ha någonting att göra med det.

Beslutet att byta till polsk licens tas emot med blandade reaktioner i Polen. Det är inte alla som tycker att det är positivt.

"Fans i sociala medier menar att Lagutas beslut att byta licens kommer försent. Det är många som tror att han enbart gör det här för att han förstår att han inte kommer få köra i den polska ligan där han tjänar mest pengar", skriver Sportowefakty.

Den polska klubben Stal Gorzows före detta ordförande, Wladyslaw Komarnicki, är en av de som tycker att Laguta inte ska beviljas polsk licens.

– Vi har gett honom så många chanser i det här landet. Nu kan man inte göra någonting halvhjärtat. Håller han inte med om vad hans ledare gör får han avsäga sig sitt ryska medborgarskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!