Sportchefen: "Vi får rätta in oss i ledet"

Det blir ingen styrning i Sverige och Västervik Speedway för Artem Laguta. På tisdagen meddelade Svemo att ryska förare inte tillåtas att tävla i Sverige.

Regerande världsmästaren Artem Laguta utestängs från att köra i svenska Bauhausligan.

Regerande världsmästaren Artem Laguta utestängs från att köra i svenska Bauhausligan.

Foto: Ilkka Ranta

Speedway2022-03-08 14:21

På sin hemsida skriver Svemo följande: "Svemos styrelse beslutar följa FIMs och UIMs beslut i frågan, vilket därmed omöjliggör för förare och funktionärer med licens från Ryssland och Belarus att delta i alla former av tränings- och tävlingsverksamhet inom Svemo i Sverige."

Beskedet är en tung smäll för en klubb som Västervik, som alltså inte får använda sig av två av sina tre ryska förare, bland andra regerande världsmästaren Artem Laguta. Han har dubbla pass, ryskt och polsk, men har tävlat på rysk licens. Viktor Kulakov har bara ryskt pass och tävlar därmed på rysk licens

Västerviks nyförvärv från Smederna Gleb Chugonov får dock tillåtelse att köra i svenska ligan eftersom han sedan tidigare tävlar på polsk licens samt har polskt pass.

– Självklart är det avbräck för oss, men nu får vi sålla på den lilla marknaden som finns. Vi får rätta in oss i ledet, säger Västervik Speedways sportchef Morgan Andersson.

”De klubbar som berörs kommer såklart få möjlighet att ersätta sina stoppade förare utan att det påverkar grundtanken i antalet transferkort för säsongen. Vi har också förare med ukrainsk licens som påverkas av kriget och kan komma att behöva hanteras på samma sätt. Utöver det tittar vi också på hur en eventuell återgång skulle kunna ske om utvecklingen i Ukraina skulle tillåta det.”, säger Mikael Holmstrand på ESS i ett pressmeddelande.

Viktor Kulakov får inte köra i Sverige den kommande säsongen.
Viktor Kulakov får inte köra i Sverige den kommande säsongen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!