Teurnberg om de sista platserna: "De ligger närmast"

Det var svårkört och tufft för Dackarnas unga lag. Återigen blev det en klar seger för Vetlanda i "Dackarna-Vetlanda Challenge". Men kanske fick lagledaren Mikael Teurnberg svar på vilka förare som tar sjätte- och sjundeplatsen i laget i premiären mot Västervik på tisdag. "Max Bogdanowicz och Avon (van Dyck) ligger närmast plats sex och sju", säger lagledaren.

Mikael Teurnberg är redo för premiär i Bauhaus-ligan, efter två träningsmatcher mot Vetlanda.

Mikael Teurnberg är redo för premiär i Bauhaus-ligan, efter två träningsmatcher mot Vetlanda.

Foto: Haris Dreco

Speedway2021-05-26 21:26

Två träningsmatcher mot Vetlanda är avklarade. Dackarnas unga förare fick chansen att känna på hetluften och visa upp sig för lagledaren Mikael Teurnberg. Även om det blev två klara förluster – först med 52–32 i måndags och sedan 59–25 i returen på onsdagen – så fanns det en hel del nyttiga erfarenheter för förarna att ta med sig. 

Däremot var det länge osäkert om det skulle bli någon speedway på Hasses Motorstadion under onsdagen. 

– Vi fick skjuta på starten en kvart. Hade det kommit mer regn så hade det inte blivit någon speedway, förklarar Mikael Teurnberg. 

Men speedway blev det, trots allt. Banan såg dock inte ut att vara i sitt bästa skick, till en början. 

– Det var svåråkt för våra orutinerade killar. Förarna kämpar ändå på. Om vi tar en sån som Sammy (van Dyck), så gick det bra för honom i den första matchen i måndags. Nu var det nya förutsättningar och han hade det lite tuffare. Men så här är det i speedway, menar Teurnberg.

Och bland alla ungdomar var det den mest rutinerade räven som gjorde det bäst. Tero Aarnio tog tvåpoängare efter tvåpoängare och utmanade både Peter Ljung och Victor Palovaara i Vetlanda. Aarnio körde ihop åtta poäng på sina fyra första heat men fick avbryta det sista nomineringsheatet. Även Avon van Dyck gjorde det bra, i synnerhet i sina två sista heat där han plockade två raka tvåor. 

– Tero kämpade på och var den som höll det uppe för oss. Han är en kämpe. Avon (van Dyck) gjorde ett par jättebra heat på slutet, så det var positivt, säger lagledaren.

Mariannelundsonen Filip Hjelmland hade en bra dag för sitt Vetlanda. 22-åringen plockade elva poäng på fem heat. 

– Jag är väldigt nöjd. Jag tittade inte så mycket på poängen utan ville mest hitta en bra känsla, säger Hjelmland, vars Vetlanda inleder hemma mot Rospiggarna nästa vecka.

– Det var bra att få upp matchtempot. Jag fick de svaren jag ville ha och det är skönt att ha kommit igång med matcherna.

Träningsmatcherna är över och det enda som nu upptar Mikael Teurnbergs fokus är premiären i elitserien på tisdag, hemma mot Västervik.

– Jag jobbar med det hela tiden. Man vill ställa ett så bra lag som möjligt på banan. Jag har kontaktat förarna som ska åka, även om det kan hända saker fram tills på tisdag. Jag vill absolut ha det bästa laget mot Västervik.

De fem första platserna i Dackelaget är givna. Där kommer, om inget oförutsett sker, Jason Doyle, Maciej Janowski, Jacob Thorssell, Rasmus Jensen och Frederik Jakobsen att finnas. Frågan är bara vem som tar sjätteplatsen – och vem som tar den fria sjundeplatsen.

Vilka förare ligger närmast de platserna?

– Max Bogdanowicz och Avon (van Dyck) ligger närmast plats sex och sju, säger Teurnberg efter onsdagens match mot Vetlanda.

Räknar du med Jason Doyle och Maciej Janowski till på tisdag?

– Jag räknar med att båda två kan vara med. Jag hoppas att allt runt omkring också funkar, med att ta sig hit och alla tester man ska ha. Det är lite träligt.

Vetlanda–Dackarna 59–25

Poäng Vetlanda

Peter Ljung: 3, 3, 3, 3, 3

Alexander Woentin: 1, 3, 3, 3, 1, 3

Filip Hjelmland: 3, 0, 3, 2, 3

Victor Palovaara: 2, 2, 2, 3, 3, 2

Lucas Woentin: 2, 0, 2, 1, 0, 0

Poäng Dackarna

Tero Aarnio: 2, 2, 2, 2, 0

Sammy van Dyck: 0, 0, 0, 1, 0, 0

Max Bogdanowicz: 1, 1, 2, 1, 1, 1

Avon van Dyck: 0, 1, 0, 1, 2, 2

Theo Johansson: 1, 1, 0, 0, 1

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!