Janowski: "Har längtat efter att få köra i Sverige"

Det är ett år och åtta månader sedan Maciej Janowski körde speedway på svensk mark. Lita på att Dackarnas polske stjärna är laddad inför tisdagens seriepremiär mot Västervik. "Jag har längtat efter att få köra i Sverige igen", säger han.

Maciej Janowski och Jacob Thorsell var några av Dackarnas förare som tränade i Målilla på måndagen inför tisdagens premiärderby mot Västervik.

Maciej Janowski och Jacob Thorsell var några av Dackarnas förare som tränade i Målilla på måndagen inför tisdagens premiärderby mot Västervik.

Foto: Magnus Strömsten

Speedway2021-05-31 19:00

Vi tar ett snack med Maciej Janowski i depån på Skrotfrag Arena inför måndagens träning. Han sitter med en kopp kaffe i handen och ett avslappnat leende på läpparna. Anledningen till det är att han är genuint glad över att komma tillbaka till Sverige och köra speedway igen.

– Jag saknade verkligen det ifjol så jag är glad över att få komma tillbaka till Sverige och köra igen och särskilt för Dackarna. Jag trivs verkligen på den här arenan och banan och med människorna kring klubben, säger Maciej Janowski.

Anledningen till att han inte har kört i Sverige sedan Dackarnas förlust i SM-finalen mot Smederna hösten 2019 är givetvis coronapandemin och dess följder. Han var sugen på att komma och köra för Dackarna ifjol, men det gick helt enkelt inte att lösa med de då rådande restriktionerna. 

– Det gick helt okej för mig förra säsongen, men det var svåra tider för alla. Särskilt i Polen där restriktionerna var mycket hårdare i samhället kring bland annat resor som vi är beroende av att kunna göra. Nu börjar det ändå återgå till det normala och det är skönt.

Dackarna ses som knappa guldfavoriter inför en svårbedömd säsong. Janowski och Jason Doyle förväntas leda laget till stordåd.

– Laget ser absolut starkt ut på pappret, men det gäller att vi visar det på banan också. Jag ser fram emot att samarbeta med Mikael Teurnberg igen. Han har förmågan att få till en bra laganda. Sedan är det ju bra att ha en världsförare som Jason Doyle i laget och vi har flera andra förare med hög kapacitet i laget också som Jacob Thorssell och Frederik Jakobsen. Det kan bli bra.

Jacob Thorsell var också på plats i Målilla på måndagskvällen och kände på banan för första gången den här säsongen.

– Det känns bra att vara tillbaka i Målilla. Vädret är fint och det ser ut att bli lite publik på läktarna. Det har man längtat efter, säger Thorsell.

Hur är formen?

– Jag har kört ett par seriematcher i Polen och EM-kval så här långt. Jag tycker det känns bättre för varje gång.

Dackarnas svenske toppförare tycker att lagbygget ser starkt ut i år och att det kan bli en intressant säsong.

– Med förare som Janowski och Doyle i laget finns förutsättningarna. Sedan gäller det att hela laget presterar. Det kan bli en kul säsong.

Maciej Janowski har saknat att få köra speedway i Sverige och ser fram emot Dackarnas premiär mot Västervik på tisdagen.
Maciej Janowski har saknat att få köra speedway i Sverige och ser fram emot Dackarnas premiär mot Västervik på tisdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!