Starka känslor när mästarna missade slutspel

Smederna har varit speedwaysportens gigant de senaste åren. Inte 2023. Efter en högdramatisk avslutning på grundserien, på flera sätt, står det klart att mästarna missar slutspel: "På ett sätt är det överraskande, men ändå inte, säger Mikael Teurnberg i Dackarna.

Nej. Det blir inget slutspel för Jerker Eriksson och hans Smederna. "På ett sätt är det förstås överraskande med tanke på hur bra det har gått för Smederna under lång tid, samtidigt har de inte fått ihop det i år", säger Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg.

Nej. Det blir inget slutspel för Jerker Eriksson och hans Smederna. "På ett sätt är det förstås överraskande med tanke på hur bra det har gått för Smederna under lång tid, samtidigt har de inte fått ihop det i år", säger Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg.

Foto: Magnus Strömsten

Speedway2023-08-16 12:47

På den traditionella serieupptakten i Bauhausligan i våras var alla lagledare tämligen överens om att det skulle bli en väldigt tajt och jämn serie i år. De fick rätt. Visst, Västervik och Dackarna seglade ifrån de övriga konkurrenterna ganska behändigt, men bakom dem var det knallhårt. Kampen om en plats i kvartsfinalen har varit stentuff. I tisdags kväll skulle allt avgöras. Och det blev minst sagt rafflande. Flera lag riskerade att bli det lag som tvingades kasta in handduken för resten av säsongen – och missa slutspel.

Dackelagledaren Mikael Teurnberg följde dramatiken:

– Jag växlade mellan matcherna och det var spännande. Jag förstår att de körde klart matchen i Eskilstuna in i det sista, trots vädret. Det är så mycket som står på spel.

Smederna vann matchen, men bara med två poäng (46–44). Det hade krävts något större segersiffror för att ta hem bonuspoängen och därmed passerat Rospiggarna. Nu stod mästarnas hopp till framför allt Indianerna, i bortamötet mot Piraterna. Förlust för Motalalaget Piraterna och slutspelet skulle vara i hamn för Smederna. Det gick inte heller. Piraterna vann med två poäng (40–38) i en match som bröts i förhand då polistillståndet på arenan bara gällde till klockan 23:00. Då återstod två heat att köra i det här mötet som sköts upp två timmar på grund av regn.

Det här väckte såklart starka känslor hos Smederna.

Det är skrattretande. Vi hade ju en möjlighet där och man får känslan att de inte ville köra eftersom båda lagen var klara för slutspel. Tänk i hockey om de inte fått spela halva sista perioden på grund av att polistillståndet går ut eller i fotboll om någon sagt "tyvärr ni kan inte spela sista tio minuterna eftersom strålkastarna släcks", sa Smedernas sportchef Pierre Lund till Eskilstuna-Kuriren.

Domaren i matchen mellan Piraterna och Indianerna, Ola Hansson, tvingades alltså avbryta matchen i förtid.

– Tråkigt slut, men vi kan aldrig köra utan polistillstånd, säger Hansson till MVT.

Så här säger om Teurnberg om händelsen:

– Är det tättbebyggt område så kan det bli så här. Polistillstånden är lite olika på olika arenor om jag förstår det rätt.

Hur är det i Målilla?

– Det kan nog vara längre här. Jag vet att vi körde semifinal mot Västervik och startade 21:30 då.

Vad säger du om att Smederna missar slutspel?

– Något lag måste kliva av. Nu blev det Smederna. På ett sätt är det förstås överraskande med tanke på hur bra det har gått för Smederna under lång tid, samtidigt har de inte fått ihop det i år. Det blev olyckligt när Pontus Aspgren tvingades kasta in handduken och sen är det flera nya i laget. Det här är också lite av tjusningen med sporten, att det kan skilja mycket från år till år.

För Dackarna är det fortfarande några veckor kvar till att det är matchdags igen. Först ska kvartsfinalerna avgöras.

Hur se du på uppehållet?

– Visst är det en väntan, men de flesta i laget håller igång. Daniel Bewley blev bland annat brittisk mästare i måndags och vissa kör slutspel. För oss blir det ett väldigt långt uppehåll, så är det. Men jag kör hellre semifinal än kvartsfinal.

När valen till kvartsfinalerna gjordes lunchtid under onsdagen valde Piraterna att möta Indianerna. Det betyder att Lejonen möter Rospiggarna. Första kvartsfinalerna körs nästa vecka. Första semifinalen körs 5 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!