"Spännande se vilken nivå förarna håller"

Efter tio månaders frånvaro är det dags för tävling i Målilla igen, och organisatoriskt måste det sitta. Tomas Karlsson, ordförande i Dackarna, är förväntansfull. "Det är häftigt att få börja med en SM-final, men ringrostigt"

Dackarnas ordförande Tomas Karlsson är förväntansfull inför SM-finalen i speedway.

Dackarnas ordförande Tomas Karlsson är förväntansfull inför SM-finalen i speedway.

Foto: Arkivbild

Speedway2020-07-22 17:01

Till den individuella SM-finalen i speedway på Skrotfrag Arena i Målilla kommer det på grund av pandemin att bli förändringar utanför själva banan. Bland annat betydligt färre funktionärer. 

– Vanligtvis har vi fyra kiosker och tolv kassor bemannade och nu behöver vi inte ha någon där, inte heller parkeringsvakter. Så det är klart att många funktionärer försvinner. Men rent organisatoriskt skiljer det sig inte så mycket åt, förklarar Tomas Karlsson.  

Ingen publik är tillåten alltså men för de som faktiskt kommer att finnas på plats så kommer olika restriktioner att vara påtagliga. Arenans restaurang är öppen som vanligt men på VIP-avdelningen blir det glesbefolkat. 

Endast förarnas anhöriga, media och sponsorer är välkomna. 

– Vi följer Svemos rekommendationer och förarna får inte duscha på plats. Vidare finns det handsprit och avståndsmarkeringar. Media berörs såtillvida att exempelvis fotografer inte kommer att tillåtas i depåerna, säger Karlsson.

– Det jag tycker ska bli spännande är att se vilken nivå förarna kommer att hålla utan publik. Jag har följt speedwayen i Polen och tycker mig se att det har blivit mycket bättre sedan de började släppa in lite publik igen. 

Till skillnad mot Sverige tillåter den polska ligan publik på upp till 25 procent av arenakapaciteten men Dackeordföranden känner ingen bitterhet över det. 

– Man har varit mest glad över att ha fått se speedway igen. Det vi måste tänka på är att få ihop det ekonomiskt. Vi är oerhört tacksamma över våra sponsorer och vi hade inte överlevt utan dem. 

Utöver ekonomin finns det ett annat stort orosmoln på himlen. 

– Ja det är ju vädret, det är alltid regnet som oroar. Det är det enda positiva utan publik, att de slipper besvikelsen som en inställd tävling innebär. 

Hemmaförarna har Karlsson givetvis bra koll på. 

– Jag anser att Oliver Berntzon och Jacob Thorssell har klass nog för att vinna. Och lyckas Joel Kling klara kvalen har också han en stor möjlighet att vinna, för han har kapaciteten. 

Att Dackarna har dragit ner på folk innebär att Karlsson och de andra på plats får väldigt mycket att göra under kvällen. 

– Men jag kommer att försöka kika på tävlingen så mycket som möjligt för det här vill jag inte missa. 

Vimmerby Tidning kommer att liverapportera SM-finalen i speedway.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!