Publikfest och SM-guld blev jackpot för Dackarna

Sportsliga framgångar och publikfester. Det lade grunden till ett starkt ekonomiskt resultat för Dackarna och Målilla MK 2023. "Totalt blev det ett överskott på runt 650 000 kronor och det har vi SM-guldet och den stora publiktillströmningen att tacka för", säger Jon Lindberg som är ekonomiskt ansvarig i föreningen.

Höstens publikfester på Skrotfrag Arena där Dackarna tog SM-guld ledde till att klubben gjorde ett starkt ekonomiskt resultat för 2023.

Höstens publikfester på Skrotfrag Arena där Dackarna tog SM-guld ledde till att klubben gjorde ett starkt ekonomiskt resultat för 2023.

Foto: Magnus Strömsten

Speedway2024-03-11 16:00

Ett SM-guld i speedway kan kosta skjortan när bokslutet ska summeras. Så blev inte fallet för Dackarnas del 2023.

Snarare tvärtom.

– Det är både ett lyckat GP-arrangemang med mycket publik och att vi gick hela vägen i slutspelet och tog SM-guld som ligger till grund för den goda ekonomin.

Delar man upp boksluten så gick klubben Målilla MK plus med 365 000 kronor, vilket är 100 000 bättre än förra året. 

– Föreningen består av anläggningen och verksamheten i stort. Vi brukar i regel göra ett plusresultat där och har sakta men säkert byggt upp en bra buffert ekonomiskt.

Dackarna AB är den största delen av verksamheten och arrangemangen på banan. Bolaget omsatte 13 miljoner kronor 2023 och gjorde ett överskott på 290 000 kronor. 

– Jämfört med förra året är det väldigt bra siffror. Då gick vi back med 238 000 kronor. 

undefined
Dackarna lyfter SM-pokalen och det stora guldjublet bryter ut.

Vad är skillnaden bakom siffrorna?

– Resultatet påverkas i hög grad av publiktillströmmningen. Den beror i sin tur mycket på väderförhållanden och sportsliga framgångar. 2023 hade vi klaff på alla bitar. Vi slapp flytta matcher på grund av regn och i takt med Dackarnas sportsliga framgångar så fick vi väldigt fina publiksiffror. Man kan säga att hade vi inte gått till SM-final så hade vi nog landat på ett nollresultat.

Totalt för säsongen 2023 hade Dackarna ett publiksnitt på 2 851 åskådare, med SM-finalens 6 377 som höjdpunkt.

– Det är siffror som vi kan vara nöjda med, men jag vill ändå inte kalla dem för bra. Jag har varit med i många år och förr var vi uppe på ett snitt över 5 000 ett enskilt år, men låg i regel på mellan 3 500 och 4 000. Det positiva är att vi lyckats bryta en negativ trend och nu gäller det bara att jobba vidare för att öka snittet ytterligare i år.

Att publiksiffran på sommarens GP-tävling landade på fina 8 600 bidrog också till att klubben ökade sina intäkter.

– Vi har en siffra som innebär att vi går jämnt upp så allt över den innebär bra överskott.

Att klubben lyckats fylla på kassan är välbehövligt med tanke på att kostnaderna ökar för mycket.

– Vi är lika drabbade som alla andra verksamheter och privatpersoner. De ökade kostnaderna märks i alla led. Vi är beroende av drivmedel och el för att hålla anläggningen igång och gör stora inköp av mat till våra evenemang, säger Lindberg och intygar att det är en svår balansgång klubben har framför sig.

undefined
Jon Lindberg.

– Jag har en känsla av att på många håll så passar man elakt uttryckt på att höja sina priser lite väl mycket. Vi måste tänka ett par varv extra kring hur vi gör på marknadssidan. Visst måste vi höja våra priser mot samarbetspartners och publik, men frågan är hur mycket. Det är riktigt knepigt och vi vill inte höja mer än nödvändigt.

Har klubben några större investeringar på gång inför året?

– Önskelistan är förstås lång där, men vi har sagt att vi ska inrikta oss på underhåll av anläggningen i första hand. Det har varit eftersatt i ett par år och det gäller att eliminera kostnader som kan stiga med tiden.

Från årsmötet kan även rapporteras att ordföranden Ingemar Petersson fick förnyat förtroende. Bland ledamöterna skedde en förändring. Mikael Fridh lämnade sin plats och ersattes av Magnus Frodig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!