Mästartakter direkt – oj, vad nyförvärvet imponerade!

Läge för det stora vårskriket? Nja, det var lite för kallt för det, trots allt. Men kan tänka mig att Dackefans, förare och ledare kunde kosta på sig ett miniskrik ändå. Jodå, de vann den hett efterlängtade premiären och fick sin revansch på Piraterna.

Dackarnas seger mot Piraterna var verkligen en gedigen laginsats.

Dackarnas seger mot Piraterna var verkligen en gedigen laginsats.

Foto: Magnus Strömsten

Krönika2024-05-07 21:07
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det var upplagt för speedwayfest. Det var länge sedan det senast mullrade på Skrotfrag Arena.

Senast vi var här, de flesta av oss alla fall, var det rena guldyran och en makalös festkväll. Dackarna vann som ni vet prestigekampen mot rivalen Västervik efter en minnesvärd och publiktät final. 

Frågan var nu – mer än sju månader senare – hur mästarna skulle stå sig mot ett på förhand starkt Piraterna. 

Jo, tack. Alldeles utmärkt. 

Det började direkt. Nyförvärvet Timo Lahti fick med sig australiensaren Brady Kurtz till en dubbelseger. 5–1. Som om inte det vore nog upprepades det i heat två. 5–1 igen då Dackarna segrade i reservheatet.

Sådär. Guldmakarna från 2023 hade satt ner släpskon ordentligt. Pang, bom. 

Det polskdominerade Motalalaget fick finna sig i att köra andrafiolen denna något kylslagna afton i Målilla. Ett Motalalag med en viss Maciej Janowski i laget. Mer behöver egentligen inte sägas. Ni har säkert redan läst det till leda. Den tidigare store Dackeprofilen var tillbaka på arenan där han bland annat fixat två SM-guld – och gjorde det helt okej. 

Och visst fick Piraterna sprutt på maskineriet då och då och bjöd upp till kamp i vissa heat, individuellt. Men som lag betraktat var de alldeles för ihåligt. Tvärtom då i Dackarna. Det här var kort och gott ett rejält styrkebesked. Redan i premiären. Redan i starten. 

Kan tänka att huvuddelen av de nära 2500 åskådarna njöt för fullt av vad de fick se speedwaymässigt denna afton. Det var nästan rakt igenom hög klass på hemmalaget. Kalla det mästartakter om ni så vill. 

Det var faktiskt ingen som föll ur ramen, vilket är aningen ovanligt. Nyförvärvet Timo Lahti var precis så där bra som lagledaren Mikael Teurnberg trott och hoppats på. Starka trion Lebedevs, Jensen och Kurtz var riktigt vassa samtidigt som reservduon Hjelmland/Wahlqvist levererade på en bra nivå. Den enda lilla missen, om vi nu kan kalla det för det, var att den brittiske GP-stjärnan Daniel Bewley "bara" plockade sex poäng på sina fyra heat.

Summa summarum. Det här var en drömstart för Dackarna och visar att de har ett väldigt, väldigt bra lag även 2024.