Därför får de guldtipset – nära få in världsförare

Stockholm var slopat. Ersatt av Linköping. Vi snackar om den årliga upptaktsträffen i speedway. Här fick klubbarnas lagledare och en del förare dela med sig av sina tankar inför den kommande säsongen. "Allt tyder på att det blir tajt", säger Mikael Teurnberg.

Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg var med på Bauhaus-ligans upptaktsträff under tisdagen.

Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg var med på Bauhaus-ligans upptaktsträff under tisdagen.

Foto: Filip Gustafsson/Haris Dreco

Speedway2023-04-18 16:00

Om två veckor. 2 maj. Då är det dags. Seriepremiär i Bauhausligan i speedway – utan Dackarna!

Det har sin förklaring. När Masarna tvingades dra sig ur på grund av ekonomiska bekymmer, innebar det att högstaligan bantades till bara sju lag. Ett lag får alltså stå över varje omgång. För Dackarna blir det ingen match i första omgången.

– Klart att det är tråkigt att vi är ojämnt antal lag, men det inte första gången det sker. Det är bara att gilla läget, säger Teurnberg.

Och gillar läget, jo..., det gör han när vi tittar på vad som komma skall och Dackarnas trupp.

– Jag tycker att vi har fått ihop det bra, sen är det alltid i slutet av en säsong som det ska avgöras. Det är då man ska vara som bäst när det gäller. Det gäller att försöka växa allteftersom och verkligen försöka få till det från sommaren och framåt. Så har det varit för oss, både guldåret 2021 och även förra säsongen.

Han tillägger snabbt att han såklart inte vill att grundserien ska bli lik den som var 2022. 

– Nej, det var på håret att vi missade slutspel då. Det var en nagelbitare. Det var en otrolig press

Till slut ordnade det sig för Dackarna, som väl i slutspel inledde med att besegra Indianerna både hemma och borta. I semin tog det stopp mot Lejonen.

– Vi gjorde det bra och ledde ju med sex poäng ett tag i första matchen i Gislaved. Sen var Lejonen starkare till slut.

Om mästarlaget från 2021 kan vara med och slåss om titeln även i år återstår att se. Klart är att Dackarna har en intressant trupp, med både spets och bredd. På förhand är många nyfikna på britten Daniel Bewley, som vann två GP-tävlingar förra säsongen.

Sedan tidigare finns redan starka kort som bland andra världsstjärnan Maciej Janowski och dansken Rasmus Jensen. Mikael Teurnberg lyfter också fram Mariannelundssonen Filip Hjelmland som en tänkt nyckelförare.

– Får han till det så kommer han bli viktig för oss.

 Ryktet säger att ni var nära att få in Martin Vaculik. Stämmer det?

– Jo, det var nära. Han var intresserad av att komma in i ett senare skede på säsongen, men till slut blev det ingenting. Nu fick vi ändå loss Brady Kurtz, som körde bra hos oss förra säsongen. Det är vi glada för. Han kan bli en joker, men tanken är inte att han ska köra första delen av säsongen.

På upptaktsträffen var i princip alla rörande överens om att serien på förhand ser ut som ett riktigt getingbo. Att det är många om budet och att det kommer bli tajt och jämnt.

Vilka håller du som guldfavoriter?

– Västervik får ses som huvudfavorit. De fick varken till det 2021 eller 2022, då de hade bra lag. De jagar nog det där guldet nu, säger Mikael Teurnberg.

Just Västervik var också det lag som fick flest röster som guldkandidat på upptaktsträffen.

Ett faktum som lagledaren Morgan Andersson inte tyckte var konstigt:

– Vi är inne på samma linje och det är också vår målsättning. Bra att vi är överens om det. Men ska vi gå hela vägen krävs det att vi kör mycket bättre på bortamatcherna än vad vi gjorde förra året. 

De senaste årens giganter, de flerfaldiga svenska mästarna Smederna, var ödmjuka inför förra säsongen

– Det känns grymt inspirerande att gå in i en säsong som ser så jämn ut. Det kommer bli en stor utmaning att försöka vinna igen. Det finns många som aspirerar om guldet, sa Jerker Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!