Dackarna kunde inte ge Lejonen en match

Drömmen om ett nytt guld gick i kras. Dackarna var aldrig nära att hota Lejonen i den andra semifinalen. Matchen var i princip över efter sju heat och förlusten skrevs till 53–37. "Det är bara att lyfta på hatten och erkänna att Lejonen är för bra", sa Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg.

Maciej Janowskis fina form från lördagens GP var som bortblåst i matchen mot Lejonen som han inledde ytterst svagt.

Maciej Janowskis fina form från lördagens GP var som bortblåst i matchen mot Lejonen som han inledde ytterst svagt.

Foto: Magnus Strömsten

Speedway2022-09-20 21:15

Det lilla hopp som hemmapubliken hade om en vändning för Dackarna försvann ganska omgående. I första heatet tog Maciej Janowski, med en färsk pallplats från GP-tävlingen i Målilla, en nolla och fick se sig besegrad av bland andra Mathias Thörnblom. 

I reservheatet fick Dackarna också klen utdelning då varken Jacob Thorssell eller Ludvig Lindgren kunde rå på Lejonens Casper Henriksson. 

I tredje heatet lyckades Dackarna vände och ta ledningen med 10–8. Danskduon Jensen och Klindt ordnade då en "femetta". När Jacob Thorssel lyckades besegra Bartosz Zmarzlik i heatet därpå och ordna 3–3ökade hoppet ytterligare.

undefined
Lejonens Patryk Dudek och Oliver Berntzon tog en "femetta" i det sjunde heatet mot Maciej Janowski. Redan där var matchen i praktiken avgjord.

Efter första sladdpausen visade Lejonen sin styrka och efter heat sju var avancemanget i princip klart. Där tog Mikael Teurnberg in Jacob Thorssell istället för Frederik Jakobsen, men det ville sig inte bättre än att Lejonens Patryk Dudek och Oliver Berntzon vann heatet med 5–1, ledde matchen med 24–18 och semifinalen med 16 poäng.

Dödsstöten för Dackarna kom i elfte heatet när Patryk Dudek och Mathias Thörnblom ordnade "femettan" som betydde 40–26 i Lejonens favör och en ointaglig ledning.

En liten ljusglimt för Dackarnas del var i alla fall att Rasmus Jensen och Maciej Janowski fick avsluta säsongen med en "femetta" i sista heatet och snygga till förlustsiffrorna till 53–37.

– Det märktes ganska tidigt att det inte skulle gå att rubba Lejonen ikväll. Vi fick inte den start vi behövde och sedan kändes det kört efter sju heat egentligen, sa Mikael Teurnberg som bara kunde vara nöjd med Rasmus Jensen och Jacob Thorssells insatser för kvällen.

– Att en förare som Janowski börjar så dåligt och inte vinner ett enda heat för kvällen är en gåta med tanke på farten han visade på GP:t i lördags. Det går inte att slå ett så bra lag som Lejonen om inte alla våra förare kör på toppen av sin förmåga.

undefined
Mikael Teurnberg och Ricky Klings Dackarna hade inte mycket att sätta emot i den andra semifinalen mot Lejonen.

Janowski själv var också förundrad.

– Jag körde med samma cyklar och inställningar som i lördags, men det fungerade inte alls från början. Det är tråkigt att inte kunna vara med och bidra i en så viktig match, sa han.

Lejonens lagledare Anders Fröjd hade all anledning att vara nöjd efter matchen. Hans lag presterade på en jämn hög nivå och hade ingen förare som tog mindre än fem poäng.

– Det var lite oroligt i början när Dackarna ledde med 10–8, men sedan var det inga problem. Jag har aldrig haft ett så jämnt och bra lag tidigare och det ska bli väldigt kul att ta sig an Smederna i finalen, sa Fröjd vars Lejonen inleder hemma mot Smederna på tisdag och returen avgörs i Eskilstuna på onsdag.

Dackarnas Mikael Teurnberg kan ändå summera en lyckad säsong.

– Semifinal är ändå bra med tanke på hur det har sett ut. Nu påbörjar jag arbetet inför den kommande säsongen. Filip Hjelmland är den enda föraren som är klar än så länge så det finns mycket jobb kvar framöver.

Teurnberg har kontrakt som lagledare för Dackarna i två säsonger till. Hur han ska formera laget till kommande säsong är en öppen fråga.

– Jag ville inte tänka för mycket på kommande säsong när jag fortfarande är inne i den nuvarande. Klart är att vi behöver fler toppförare om vi ska vara med och slåss om guld framöver. Mycket hänger också på ekonomi och jag måste se vilken budget styrelsen tänkt sig först.

undefined
Nicolai Klindt funderar på ändringar på cykeln i depån.
Dackarna-Lejonen 37-53

Dackarna: Rasmus Jensen 12, Jacob Thorssell 8, Maciej Janowski 6, Brady Kurtz 3, Frederik Jakobsen 3, Ludvig Lindgren 3, Nikolai Klindt 2.

Lejonen: Bartosz Zmarzlik 11, Dominik Kubera 10, Patryk Dudek 9, Oliver Berntzon 7, Mathias Thörnblom 6, Benjamin Basso 5, Casper Henriksson 5.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!